Aandacht is het nieuwe goud!

Hoe ga jij om met alles wat aandacht trekt? Het leven lijkt steeds sneller te worden. Er is veel dat onze aandacht vraagt. Dat kan voor stress en concentratieproblemen zorgen. En in hoeverre zijn we dan nog bij onszelf? Als we niet uitkijken worden we geleefd.

Het goede nieuws is: er zijn oplossingen voor! Herken jij ook dat in alle drukte van werk, familie, vrienden en huis je jezelf regelmatig vergeet? Er wordt zoveel van ons verwacht en daarnaast zijn er veel leuke dingen waaraan we onze tijd en energie graag willen geven. Het leven trekt aan ons, zou je kunnen zeggen.

Een gevolg is dat mensen zich steeds moeilijker kunnen concentreren. De Amerikaanse psycholoog en hoogleraar Gloria Mark heeft dit onderzocht. Bijvoorbeeld hoe lang mensen gemiddeld naar een scherm kijken en afgeleid zijn. In 2004 was dat nog 2,5 minuut, in 2012 75 seconden en in 2022 is de concentratie afgenomen naar 47 seconden. Door dit gebrek aan focus werken we minder efficiënt en doelgericht. Na gemiddeld 3 minuten zijn we al afgeleid. Geen wonder dat we ons zo vermoeid kunnen voelen…

We maken fouten als concentratie zo laag is. En stel je eens voor wat dat doet met de informatie die we tot ons nemen. Waarheid vinden in al het wereldnieuws wordt zo een zoektocht die nauwelijks tot een betrouwbaar resultaat kan leiden. Dan heb ik het nog niet eens over wat de onrust in ons brein doet in de communicatie met anderen. Luisteren we nog wel echt? Is er aandacht voor de ander? Is er aandacht voor jezelf?
zelfkennis
Het goede nieuws is dat we zelf aan het roer staan. Wij kunnen zelf kiezen waar we aandacht, tijd en energie aan geven. Zoals met geld. Je kunt een euro maar één keer uitgeven. Dat vergt helder kiezen. Zo is het ook met aandacht en energie. Waar geef jij aandacht aan? Waarbij is jouw energie van waarde?

  • Eigenlijk is dit tip 1. Jezelf regelmatig deze vraag stellen; is dit mijn aandacht waard? Of ga ik bewust kiezen om minder vaak op mijn mobiele telefoon scrollen? Om maar een voorbeeld te noemen. We kunnen onze bewuster worden van deze gouden driehoek: aandacht, tijd en energie. Het is een schaars goed geworden.
  • Tip 2 is om regelmatig te vertragen om het te oefenen. Om de knop terug te draaien van alles snel naar rustiger. Zo doe ik met coachklanten af en toe een oefening in rustig en bewust eten. Dan ontvangen onze zintuigen de informatie van voedsel beter en genieten we er meer van. Een audio opname van een oefening in mindful eten vind je hier. Vertragen helpt ons bewuster worden van persoonlijke behoeften. Het brengt inzicht in wat jij in het moment nodig hebt. Zo wordt het eenvoudiger om niet over je grenzen te gaan. Vertragen zorgt ervoor dat ons brein ontspannen kan. Dat beoefenen we bijvoorbeeld tijdens de Chinese bewegingsvorm Zhineng Qigong. Echt genieten om zo tot jezelf te komen.
  • Tip 3 Zet rituelen in om structuur te geven aan je dag of week. Start bijvoorbeeld iedere ochtend op dezelfde manier. Met een wandeling, fijne meditatie of lezen van een gedicht. Een intentie plaatsen voor de dag geeft ook focus. Er zijn prachtige kaartensets voor te koop. Of gebruik de kaarten van het Zelfkennislab die onderaan deze pagina gratis te downloaden zijn:
  • Tip 4 Mijn studietijd ben ik doorgekomen door mezelf na iedere taak te belonen met muziek. Wat is voor jou een fijne beloning? Als je iets in het vooruitzicht zet helpt het om je hoofd bij de taak te houden. Zeker als je afspraken maakt over hoeveel tijd je besteed aan die taak. Een uur aan het werk en een kwartier pauze. Zorg dat je in die pauze iets doet wat jou ontspanning geeft. Iets tekenen, dansen, een vriendin bellen, naar buiten. Of fysiek in beweging gaan door even een vaatwasser uit te pakken of was op te hangen. Daarna ben je weer extra fit en helder.
  • Tip 5 Zet de telefoon uit, of in ieder geval het geluid van de meldingen. Spreek met jezelf af hoe vaak je even mag kijken op je mobiele telefoon. Zet een kookwekker om de tijd te bewaken. Soms helpt het om een week bij te houden hoeveel tijd je de telefoon in je handen hebt. Met al die uren zou je een moestuin kunnen bijhouden, een nieuwe taal kunnen leren of…
  • Tip 6 Beweeg je aandacht van buiten naar binnen. Minimaal eens per uur. Kom thuis bij jezelf en vraag je af waar je aandacht in het hier en nu is. Dit helpt om helder en bewust te kiezen waar dit kostbare goed aan gegeven wordt. Wat is jouw aandacht, tijd en energie waard? Wat heeft de grootste prioriteit?
  • Tip 7 Kijk mild naar jezelf als je merkt dat je afgeleid bent. Eigenlijk is dit inzicht een feestje. Want blijkbaar ben je bewust geworden van de chaos en onrust. Dit is hét moment om voor iets anders te kiezen. Dus glimlach jezelf liefdevol toe. Dat ontspant het hart. We zijn allemaal mensen op pad van groei. We mogen leren en doen dat met vallen en opstaan.
  • Tip 8 Het trainen van jouw aandachtspier kan ook door micropauzes in te lassen. Even niks. Even ogen sluiten. Lekker luisteren naar jezelf. Een minuut rust en ruimte in je brein. Als je hier heel onrustig van wordt, helpt het om aandacht aan je ademhaling te schenken. Of bijvoorbeeld je voeten te observeren.
  • Tip 9 Sta dagelijks stil bij iets uit de natuur. Kijk naar een plant, boom of dier. Geef jezelf een paar minuten om details te onderzoeken. Om nieuwsgierig te zijn en helemaal op te gaan in dit onderzoek. Ga er open en vrij in zonder te denken. Meningen mogen uitrusten. Geniet er vooral van met al je zintuigen!
  • Tip 10 Geef jezelf iedere avond complimenten voor wat er wél goed ging. Dan groeit je ontwikkeling in aandachttraining. Waarderen van de stappen die je zet, zorgt voor groei en zelfwaardering. Je bent het waard!


Ik ben benieuwd naar jouw tips in aandachttraining. Hoe koester jij je gouden driehoek aandacht, tijd en energie? Als je dit met me wilt delen of welke tip jij inactie gaat zetten, versterk je de intentie ervan. Dat helpt het om jouw doel te behalen: balans en vitaliteit vergroten. Dat waardeer ik van harte en stuur je daarom graag het E-book: ‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’. Zo brengen we samen meer vitaliteit in onze wereld. Bedankt voor je aandacht! Op jouw persoonlijke groei!
ZelfkennisLab - blog - E-book
Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

«