Bedankt voor je interesse!

 • Je ontvangt je product na het invullen van naam, e-mail en bevestiging.
 • Mis geen enkel groeibericht met inspiratie voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.
 • Ontvang eens per kwartaal een groeibericht met inspiratie voor jouw persoonlijke ontwikkeling met boeiende blogs, nieuwe (gratis) producten en meer:

 • Vink de opties aan die passen bij jou:
Sluit dit venster.

Cursusaanbod: Groei door verdieping!

Introductie in het enneagram

Ben jij nieuwsgierig naar jezelf? Neem deel aan deze lezing en ontdek hoe mensen anders zijn. Het geeft je meer begrip en waardering voor jezelf.

Als klassiek, dynamisch instrument beschrijft het enneagram 9 patronen van waarneming met hun eigen specifieke drijfveren en referentiekaders. 9 typen verschillen in motivatie achter hun gedachte, gevoel en gedrag. Bekijk hier de video: algoritmes van ons eigen brein.

Het enneagram gaat niet (zoals andere psychologische modellen) alleen over gedragskenmerken;
over hoe de wereld jou ziet.
Het enneagram gaat over hoe jij de wereld bekijkt.

Wat je denkt, voelt en doet, ken je vast van jezelf. Maar ben jij je bewust van de diepste drijfveren erachter? Alles wat aandacht krijgt, groeit. Ontdek wat je automatisch (en vaak onbewust) aandacht geeft. En leer jezelf met compassie en waardering te bekijken tijdens deze lezing.

We onderzoeken samen verschillende manieren om naar eenzelfde situatie te kijken. Om jouw blik op de werkelijkheid ruimer en veelzijdiger te maken. Meer over de 9 enneagramtypen ontdek je in deze podcast.

loslaten - ZelfkennisLab - introductie

Tijdens de lezing leer je:

 • wat een referentiekader is
 • over hoe verschillende referentiekaders van invloed zijn op waarneming
 • hoe strijd in communicatie ontstaat; én op te lossen is
 • dat denken, voelen en doen een eenheid vormt, die uit balans kan raken
 • wat blinde vlekken zijn van specifieke enneagramtypen
 • over hoe ieder enneagramtype een eigen energielek heeft
 • wat het enneagram juist niet is!

De interactieve lezing bevat:

 • uitleg over patronen van verschillende enneagramtypen
 • reflecteren op enneagram moodboards van 9 basistypen
 • uitleg over dynamiek binnen het enneagram model
 • oefeningen in mindfulness die horen bij de ontwikkelmethode van het enneagram
 • veel voorbeelden uit de praktijk, die we met elkaar delen
 • open dialoog om samen inzichten op te doen
 • aandachttraining in de vorm van zelfreflectie en zelfobservatie

Je ontvangt:

 • inzicht in het enneagram model
 • begrip voor referentiekaders van de ander, dit laat strijd in communicatie ontspannen
 • meer grip op gedachte, gevoel en gedrag: grip op jezelf
 • meer evenwicht tussen denken, voelen en doen
 • gedetailleerde zelfkennis, zelfwaardering en compassie
 • bewust wording van blinde vlekken in communicatie
 • een heldere richting voor jouw ontwikkelpad: het enneagram als plattegrond
 • praktische oefeningen in persoonlijk leiderschap om thuis te beluisteren en beoefenen

Ontdek hoe jij de wereld ziet

De missie van het Zelfkennislab is meer begrip en waardering in onze wereld te brengen. Dat lukt met meer inzicht in referentiekaders en drijfveren achter het gedrag van mensen. Deze lezing is daarvoor een krachtige start en daarom deel ik dit graag met jou.

Heb je zin om deel te nemen aan de lezing op zaterdagmiddag 20 januari 2024; voor meer zelfkennis, begrip en zelfwaardering? Meld je aan via de oranje button. De vergoeding is €40,-.
De interactieve lezing kan naar behoefte worden uitgebreid naar een cursus van 5 zaterdagmiddagen.

Wil jij meer over jezelf weten?
Waarom doe jij wat je doet,
voel je wat je voelt en
denk je wat je denkt?
Kom deelnemen aan de interactieve lezing en ontdek jezelf!

Wil jij meer inzicht in je drijfveren en begrip voor anderen? Inschrijven kan via de oranje knop.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Een van de meest helpende methoden om tot zelfkennis te komen,
is de weg van het enneagram. Het is een zeer oude, maar vooral verrassende benadering van de menselijke persoonlijkheid in al haar verscheidenheid.

– Drs. George Wüst s.j.

Wat was de reactie van deelnemers op de lezing?

Vick heeft ons vanmiddag meegenomen in de basisbeginselen van het Enneagram. Door de kleine groep en Vick haar warme rustige leiding, ontstond er vrij snel verbinding en vertrouwdheid. Ik ben extra gemotiveerd naar huis gegaan, en neem het Enneagram mee op mijn pad naar meer begrip voor elkaar en een leven zonder oordelen.

Nynke Wiersma

De lezing over het enneagram heeft mij een dieper inzicht gegeven in hoe mensen (en ikzelf) in elkaar zitten.
We zijn allemaal uniek en hebben allemaal een verschillende mix van kwaliteiten. Meer kennis over onszelf en de ander, zorgt voor meer begrip en een positieve verandering in de contacten. Hoe waardevol is dat. Vick brengt dit op een hele mooie, rustige manier, zonder oordeel. Je merkt dat ze er veel van af weet en dat het haar hart heeft.

Grietje Jongsma

Eigenaar van Kleur Bkennen

Vick Nieuwenhuis geeft een heldere en zeer verzorgde uiteenzetting van het enneagram. Zij behandelt daarbij praktische vragen en oplossingen voor zowel privé gebruik als voor een organisatie.

Clemens Sandmann

De lezing over het enneagram vond ik heel interessant en leerzaam. Ik heb meer inzicht gekregen in mijn kwaliteiten en valkuilen en hierdoor meer begrip voor mijzelf en voor een ander. Het was ook fijn om eigen ervaringen met elkaar te delen in deze kleine groep. Hartelijk dank Vick voor jou deskundigheid en heldere uitleg!

Elly

De lezing van Vick gaat in een fijne, informele sfeer, waarin ik al snel de ruimte voelde om vragen te stellen en wat meer persoonlijke dingen te vertellen in een groep mensen die ik een half uur daarvoor nog niet kende. Vick neemt de tijd, waardoor je met deze lezing een aardig eerste beeld krijgt van het enneagram. Naast dat ik regelmatig mediteer en oefen met de inzichten van o.a. Eckhart Tolle en Jan Geurtz (kijken en innerlijke stilte), lijkt het enneagram meer inzichten en verdieping toe te voegen op psychologisch vlak (verstandelijk analyseren van ego patronen).

Arnold Stevens

Bedankt voor de fijne lezing over het enneagram. Je gaf niet alleen een heldere uitleg over de inhoud van het enneagram, maar ook wat het je kan brengen: RESPECT. En wel respect voor de ander, maar bovenal voor jezelf. En wie wil dat niet?!

Wilma Haijes Stuart

Vick vertelde tijdens de interactieve lezing o.a. over de innerlijke drijfveren die achter ons gedrag zitten. Mij is tijdens die avond een stuk duidelijker geworden waarom ook ik bepaalde gedragingen toch steeds weer vertoon. Vick maakte op mij een zeer deskundige indruk. Het gemak waarmee zij op vragen en opmerkingen van de toehoorders inhaakte, bewijst voor mij dat zij veel kennis over dit onderwerp heeft vergaard en er heel goed mee uit de voeten kan in haar werk als coach.

Jan-Diederik

Vick legde de 9 types en de cross-overs en mogelijkheden, die het enneagram te bieden hebben op duidelijke wijze uit. Dit deed ze erg eerlijk met voorbeelden (juist ook van zichzelf), wat tot een goede sfeer leidde waarin iedereen snel tot zelfreflectie en mededeelzaamheid kwam. Ik vond het erg leerzaam en denk er nog over na om een type-interview te gaan doen bij Vick.

Renilde Oijevaar

De lustrumlezing was voor mij een uitnodiging om een type-interview te plannen; vanwege de boeiende materie en de uitstraling/kennis van Vick. Ik ben zeer nieuwsgierig naar de onderliggende drijfveren van mijn automatische gedragsreacties. Ik heb er alle vertrouwen in met dat inzicht weer een flinke stap voorwaarts zal maken.

Wilma Brouwer

In deze lezing maakt Vick duidelijk wat het enneagram is, hoe het inzicht kan geven in je eigen persoonlijkheid, met plus- en minpunten, en hoe het je kan helpen in contacten met anderen.

Martin Doornebosch

Vick gaf met een duidelijk verwoord verhaal en mooie sheets weer, wat het enneagram over de negen types vertelt. Ik ontdek steeds weer nieuwe dingen met betrekking tot mijn enneagramtype. Bedankt en op naar je volgende lustrum Vick!

Catharina Heys