Even opladen: sigaren of gebak?

Leren stil te staan

Vanmiddag zat ik in de zon te genieten op een plein in de stad. Naast mij rookte een man ontspannen zijn sigaar. De gedachte kwam bij me op dat rokers zo hun vaste pauzemomenten gedurende de dag kennen. Dit blog gaat even niet over of roken wel zo gezond is. Het blog gaat over hoe verstandig het van rokers is om zichzelf rustmomenten te gunnen. Ze staan even een moment stil om op te laden.

Wat brengt een pauze ons?

In het verleden kon ik me als niet-roker bijna jaloers voelen over deze pauzemomenten. Zeker in drukke tijden gunde ik het mezelf niet of nauwelijks om stil te staan. Maar hoe goed is het om dit juist wel te doen? Wat winnen we door stil te staan?

 • Een moment niets hoeven, maakt dat we kunnen luisteren naar de signalen die ons lichaam ons geeft. Honger, dorst, kou, warmte of behoefte aan toiletgang valt dan soms pas op.
 • Het brengt tevens dat we naar gedetailleerde signalen kunnen luisteren, zoals spanning voelen, werkdruk die op onze schouders rust. Emoties een plek kunnen geven die anders weggedrukt worden om later tot een climax te komen.
 • Stilstaan biedt de gelegenheid om je ademhaling te voelen en te laten zakken, je hartslag te ervaren en tot rust te laten komen na al het jagen dat we soms doen.
 • Pauzemomenten brengen ons de mogelijkheid om even tot onszelf te komen, even op te laden. Hoe belangrijk is dat? Als je tot jezelf komt, zien we in wat werkelijk belangrijk is. Dan kunnen we onze ziel en intuïtie horen spreken. Dan ervaren we rust en ruimte zonder stress.
 • Rustmomenten hebben we nodig om tot ontwikkeling te komen. Net zoals sporters, die hun spieren laten herstellen na een zware training. Dat maakt dat ze na een rustperiode weer nieuwe energie en inspiratie voelen.

Naar binnen keren

Dit geldt voor ons allemaal. Na een korte rust kunnen we extra efficiënt en effectief verder met de dagelijkse taken. Vaak ontstaat er dan een tevreden glimlach op onze lippen. Een rustmoment hoeft natuurlijk niet een moment met een sigaar te zijn. Dit kan ook met een gebakje 😉 of een stuk fruit. De Zweden kennen hun ‘fika’ een pauze met koffie en kaneelbroodjes. Welke vorm je ook neemt, het is goed om een vast ritueel in te stellen. Dan herinner je jezelf aan de benodigde rust om naar binnen te keren.

ZelfkennisLab - blog - opladen

Ik doel dus duidelijk niet op de pauze waarin we tv kijken, onze mobiel pakken of een tijdschrift openslaan. Dan blijven we in de buitenwereld en komt ware ontspanning niet tot stand. Ik doel op de momenten waarin we onszelf gunnen even echt lekker niets te doen, ruimte maken om even ons hoofd leeg te maken.

Wat doe je als je niets doet?

Omdat het lastig is om zomaar niets te doen (want wat doe je dan? ;-)) hier enkele tips:

 • Je aandacht verplaatsen naar je ademhaling. Je ademhaling volgen zonder te sturen.
 • Gedachten geen gewicht geven, zoals ze komen mogen ze ook weer gaan.
 • Je aandacht richten op lichaamssignalen, zet je zintuigen bewust in!
 • Jezelf afvragen: hoe aanwezig ben ik in het hier-en-nu?
 • Of zoals publiciste Lisette Thooft vraagt:

 • Ben ik thuis?
 • Is mijn licht aan?

Waarmee ze bedoelt of je aandacht hebt voor je intuïtie.

Voornemen

Ik ga me -naar aanleiding van de man met de sigaar-, voornemen om vaker een fika in te lassen. Wat helpt jou om een moment rust te nemen? Welk kort ritueel raad je anderen aan? Ik verneem graag jouw pauzemoment.

Deel je tip in het commentaarveld hieronder om anderen te inspireren!
Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou het E-book:

‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’

Zo brengen we samen meer begrip en compassie in onze wereld.

Bedankt voor je aandacht!
Op jouw groei!

ZelfkennisLab - blog - E-book
Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

4 reacties op “Even opladen: sigaren of gebak?”

 • Gertrüd schreef:

  Grappig, ik heb hier inderdaad naar gezocht sinds ik gestopt ben met roken. Ik miste mijn pauzemomenten en begon daardoor te beseffen hoe belangrijk die zijn voor een stukje ontspanning en dingen op een rijtje zetten. Wat mij helpt is even naar buiten gaan, naar de lucht kijken en ondertussen naar binnen in mijzelf gaan en kijken wat er is in het hier en nu. Vaak geeft me dit ook weer inspiratie voor een mail of een verslag waarmee ik bezig was. Daarna kan ik met een fris opgeruimd hoofd weer verder. Aanrader voor iedereen!

  • Vick Nieuwenhuis schreef:

   Dank voor je toevoeging Gertrüd. Andere mensen kunnen jouw tip vast weer mooi implementeren voor hun eigen pauzemomenten. Zo zorgen we samen voor meer ontspanning in de wereld.

 • Mirjam schreef:

  Net terug van een ontspannen vakantie. Hoe heeft deze kampeervakantie tot zoveel ontspanning geleid? Ik heb veel rustmomenten gehad zoals Vick noemt. ‘sMorgens uit bed achterover in een stoel (na een wandeling met onze hond), m’n gedachten laten komen en gaan met het kabbelende water en de wolken als decor. Koffie zetten met heet water opgieten op een thermoskan, telkens de druppels laten doorsijpelen zonder de stres van tijd.
  Nu ben ik weer thuis en vraag ik me af hoe deze rust ook hier te kunnen vasthouden. Een paar keer op de dag me bewust terugtrekken van de drukte in het gezin, de druk van de tijd en het altijd bereikbaar zijn voor de omgeving. Ben benieuwd of het me gaat lukken.

  • Vick Nieuwenhuis schreef:

   Goed plan Mirjam! Ik wens je veel succes toe met het even kort je terugtrekken. Een dagelijkse herinnering helpt de kans van slagen. Bijvoorbeeld een specifieke ring of touwtje om je arm dragen. Dank voor je reactie op het blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »