Wat geeft jouw leven zin?

Over zingeving en passie.

Een oud-collega gaf me ooit de feedback dat ik met cliënten heel gericht was op het vergoten van hun zingeving. Dat verwonderde mij, ik was me hier niet zo van bewust. Voor mij was dit blijkbaar vanzelfsprekend. Hoe krijg jij meer zin in jouw leven en werk?

Wat is zingeving?

Sommige mensen denken bij het woord zingeving alleen aan levensbeschouwing in de zin van geloofsovertuiging. Maar zingeving is veel breder dan dat.

Zingeving is de behoefte dat wat we doen in het leven een waarde heeft.

Wat jouw leven waarde en zin geeft, kan dus werkelijk van alles zijn. Van sport tot muziek, van schilderen tot reizen. Uit deze voorbeelden zou je op kunnen maken dat zingeving alleen komt vanuit je eigen initiatief, vanuit je scheppingskracht inzetten.

Maar ik kan me goed voorstellen hoe graag mensen een tentoonstelling bezoeken, genieten van een concert of een fijne film. Je hoeft zelf niet iets te realiseren om te kunnen genieten, om naar iets toe te leven en er met een tevreden gevoel op terug te kijken. Misschien merk je het al: het gaat niet om wat je doet, het gaat om het gevoel dat je erbij ervaart.

Piramide van Maslow

Hoe begeistert ben jij?

Veel hobby’s brengen mensen een gevoel van blijheid. Van een tevreden ervaring tot een gelukzalige beleving. De één krijgt dit gevoel bij een prachtig gedetailleerde model spoorbaan en de ander bij hardlopen onder barre omstandigheden. We begrijpen van elkaar niet altijd waarom hij of zij zo ‘begeistert’ is van een specifieke hobby.

Het Duitse woord begeistert geeft de bevlogenheid, het enthousiasme en passie prachtig weer. Dat het voortkomt uit de kracht van de geest blijkt uit vertalingen als: ‘geestdriftig’ en ‘blijgeestig’. Andere vertolkingen: ‘vlijtig’ en ‘ijverig’ vertellen ons iets over het doorzettingsvermogen dat nodig is om die passie te kunnen ervaren. Het gevoel van begeistert zijn lukt blijkbaar alleen als je er helemaal voor gaat, als je een pro-actieve houding aanneemt!

Begrip en compassie

Het onderwerp van die passie kan natuurlijk voor iedereen verschillen. Zo ben ik onlangs begonnen met het naaien en breien van poppenkleertjes. De opmerkingen vanuit onbegrip zijn niet van de lucht. Blijkbaar begrijpen mensen niet wat dit mij kan brengen.

Ik kijk juist graag naar de overeenkomsten en niet naar de verschillen. De overeenkomst tussen mensen brengen begrip en compassie voor elkaar. Door verschillen te benadrukken ontstaat onbegrip, vormen we een duale wereld en drijven we uiteen. De overeenkomst op het gebied van hobby’s en zingeving is mijns inziens het fijne gevoel van de passie zelf. Dát delen we.

Is de kick die iemand er ervaart na het lopen van een marathon werkelijk zo anders als wanneer ik mijn eerste poppentruitje heb verkocht? Is het enthousiasme van een postzegelverzamelaar over een uniek exemplaar echt verschillend van pianist die voor het eerst een fuga leert spelen?

Het gaat niet om het onderwerp van onze passie, het gaat om de passie zelf; de hartstocht en gedrevenheid. Dat is wat we delen en wat we kunnen begrijpen van elkaar als we ons inleven in de ander. De overeenkomst in combinatie met inlevingsvermogen brengen waardering en compassie voor de ander.

Je kunt geen zin aan een situatie ontlenen,
je moet haar zelf zin en betekenis geven.

-Marianne Williamson

Wat geeft jouw leven zin?

Van compassie even weer een stap terug naar zingeving. Het doel van dit blog is om je te laten kijken naar wat jou zin geeft. Waarom? Omdat het fijn is om mensen te zien stralen en hun blijdschap te ervaren. Zeker in tijden dat er pittige zaken op ons levenspad meewandelen. Dan hebben we extra behoefte aan dat sprankelende gevoel van zin hebben. Hoe pak je dit onderzoek naar jouw passie en zingeving aan?

  • Soms helpt het om te kijken naar waar je vroeger blij van werd, om een oude hobby weer op te kunnen pakken. Wat vond je als kind of jong-volwassene leuk?
  • Maak een lijst met activiteiten waarvan jij blij wordt. Denk daarbij niet alleen aan hobby’s maar zo algemeen en breed mogelijk: waar word ik blij van? Vervolgens kun je kiezen om die dingen waar jij enthousiast van wordt, vaker te doen, bewuster te doen.
  • Je kunt kijken wat je aantrekkelijk vindt in hobby’s van anderen. Dit werkelijk doen en (samen) uitproberen is een must. Anders blijft het bij nadenken en dromen over.
  • Een andere methode is om een bucketlist op te stellen. Om bewust te worden van dromen die je hebt en ze stap voor stap te realiseren. Wat zou jij nog heel graag willen doen als je slechts een jaar te leven hebt?

Piramide van Maslov

De behoeftenpiramide van Maslov leert ons onder meer dat ontwikkeling in zingeving pas bereikbaar wordt wanneer eerst aan andere voorwaarden is voldaan. Als we voorzien zijn in onze biologische behoeften, we ons veilig voelen, de honger aan sociale interactie en waardering gestild is, zou er ruimte ontstaan voor vervulling en zelfontwikkeling. Mijn ervaring is dat deze gebieden elkaar echter ook overlappen en beïnvloedden. Herken je bijvoorbeeld dat je geen trek hebt (niveau 1) als je gevuld bent van liefde (niveau 3)?

Om die reden pleit ik ervoor om bewust aandacht te schenken aan zingeving. Pak de invloed die je zelf hebt om zin aan je dag te geven! Kijk naar de kleine dingen waar jij van kunt genieten. Breid deze uit en train zo nieuw gedrag vanuit de behoefte meer zingeving aan te brengen in je dag. Kortom vervolg het zelfonderzoek: waar word jij blij van en wil je vaker doen?
Waarom het essentieel is om inzicht te hebben in je passie? Het antwoord hierop is: omdat je passie vaak een directe link is naar de bestemming van jouw leven. Maar de relatie tussen je bestemming, je passie en zingeving bewaar ik voor een volgende keer. Dat vergt hier te veel ruimte.

Ik ben nieuwsgierig naar wat jou zin geeft. Deel het in onderstaand commentaarveld met anderen om hen te inspireren. Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou het E-book:

‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’

Zo brengen we samen meer begrip en compassie in onze wereld.

ZelfkennisLab - blog - E-book

Bedankt voor je aandacht!
Op jouw persoonlijke groei!

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

6 reacties op “Wat geeft jouw leven zin?”

  • Magda Visser schreef:

    Ha Vick,

    Mooi blog! Het gaat er inderdaad niet om wát je doet, maar hóé je iets doet. En als je iets doet waar je heel blij van wordt, heeft dat zin, want daar wordt de wereld steeds een beetje mooier van! En of dat nou poppenkleertjes zijn of icoon schilderen. Van dat laatste word ik nou eenmaal heel blij en … dat snapt ook niet iedereen. Veel breiplezier!

    Hartelijke groet,
    Magda

    • Vick Nieuwenhuis schreef:

      Dank voor je fijne reactie Magda! Icoon schrijven is heel precies werk dat zeker niet voor iedereen geschikt is. Maar wellicht breng je anderen hiermee op een idee. Doorbladeren van boeken met heel oude iconen kan ook al indrukwekkend zijn. Hartelijke groet, Vick

  • Annette schreef:

    Lieve Vick, jouw mail komt (zoals zo vaak) weer precies op tijd. Ik ben al zo lang aan het zoeken. En terug naar m’n kindertijd had ik ook net zelf bedacht. Ben nl. nog geen spat veranderd in sommige opzichten 😉
    Ik volg je adviezen op! En ik laat je graag tzt het positieve resultaat weten.
    Liefs, Annette

    • Vick Nieuwenhuis schreef:

      Wat bijzonder fijn om te lezen dat het groeibericht past in jouw proces, Annette. ‘Zoeken’ klinkt pittig, als ik het zo lees. Ik gun het je om te genieten van de kleine dingen in het leven, daar even heel intens van te genieten. Dat konden we als kind ook vaak beter dan als volwassene…
      Prachtig dat je zelf ook al had bedacht dat de ontspanning uit je kindertijd, je ook nu veel kan brengen. Zie je wel: alle wijsheid zit al in je! Ik verneem heel graag je resultaat van deze stap. Hartelijke groet, Vick

  • karel schreef:

    op zoek naar zingeving. ik vind dat moeilijk

  • Vick Nieuwenhuis schreef:

    Dank voor je reactie, Karel. Zingeving is soms ook niet eenvoudig te vinden. Wat helpt is bijvoorbeeld onderzoeken wat je als kind prettig vond. Ik wil je graag ondersteunen in het zoekproces als je dat fijn vindt. Hartelijke groet, Vick

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »