Heb jij genoeg energie?

Als we zo tegen het voorjaar aan lopen, kan een voorjaarsvermoeidheid de kop op steken. We kunnen het gevoel hebben energie en puf tekort te komen. Hoe kom je aan meer energie?

Het zal jullie vast niet ontgaan zijn: ik ben docent in de Chinese bewegingsleer Zhineng Qigong, waarmee je zorgt voor meer energie en vitaliteit. Maar wat is dan concreet het effect?

Qi betekent levensenergie, levenskracht. Gong staat voor ‘beoefening’, we noemen dat ook wel ‘werken’. Dus Qigong is eigenlijk: werken met energie. Vaag toch? Tot in me net opnieuw besefte wat het resultaat is van beoefening van Zhineng Qigong.

Vanochtend sprak ik met mijn moeder aan de telefoon over wat we beide doen als we ’s nachts wakker zijn. Als ik een paar uur wakker lig, loop ik naar de praktijkruimte om een Qigong oefening te doen. Mijn moeder vroeg of het daar ’s nachts niet koud is. Dat klopt, daar staat de verwarming natuurlijk niet aan. Door haar vraag kwam het besef dat ik van de eenvoudige staande, rustige beweging snel warm wordt. Dat het binnen een paar minuten energie geeft.

Wat is ontspanning?

Daarnaast kan ik tegenwoordig ontspannen in kou. Vergelijkbaar met de koude training waarbij mensen in een ijsbad, met behulp van ademtechnieken tot ontspanning komen. Ontspannen zou je kunnen omschrijven als: niet meer spanning gebruiken dan nodig. Of: niet meer energie gebruiken dan nodig. We gebruiken snel te veel spanning en energie waarmee we onszelf uitputten. Vooral in meer spannende situaties zoals kou of bij (sociale) uitdagende gebeurtenissen.

Opmerkelijk is dat in de yogastudio waar ik Zhineng Qigongles geef, de temperatuur tijdens onze lessen 2 graden kouder ingesteld wordt, dan tijdens de yogalessen in diezelfde ruimte. En dat terwijl er tijdens de yoga veel meer deelnemers zijn om samen de ruimte te verwarmen met hun lichaamswarmte. Tja, we werken met energie, was mijn conclusie toen ik dit verschil merkte.

Zhineng Qigong

Verschillende soorten energie

Mijn moeder vroeg tijdens het telefoongesprek of ik dan na de oefening niet juist hyper werd van al die energie. Mooie vraag, daardoor ontdekte ik dat het niet zozeer gaat over de hoeveelheid energie maar ook de soort energie. Je krijgt er veel energie van maar een fijne, heldere soort. Als het de adrenaline-boost zou opleveren die we na hardlopen in het lichaam hebt, zou ik waarschijnlijk niet meer in slaap vallen…

Rozig slapen

Na het beoefenen van Zhineng Qigong, rol ik rozig mijn bed in en slaap als een os door de vertraging in beweging. Je zou de energie die je tijdens beoefening opdoet ‘rustig’ kunnen noemen. Leerlingen noemen het rozige gevoel vaak: lekker en fijn. Het is geen sport om in eerste instantie de conditie op pijl te brengen. We gaan er niet van zweten… De doelstelling is meer om tijdens inspannende, uitdagende bewegingen te kunnen ontspannen. Dat levert een verfijnde, rustige, rozige energie op, een zekere helderheid in gedachten en lichaamsgewaarzijn.

Herstel en genezing van de huid

Prettig als het effect van beoefening zo concreet wordt. Wat ik bijvoorbeeld al vaker deelde is dat ik na 48 jaar kon stoppen met het gebruik van hormoonzalf tegen eczeem. Dit lukte vanwege het ontspannen van de huid. Je hebt geen idee hoe enorm fijn het is om met minder jeuk te hoeven leven. Het maakt mijn leven dagelijks een heel stuk lichter.

Goede doorbloeding

Een ander effect is verbetering van de doorbloeding. Sinds ongeveer tien jaar had ik last wintertenen, een oorzaak van slechte doorbloeding. De pijn en jeuk beperkten zich niet tot de winter helaas… Het seizoen strekte zich helaas uit van oktober tot maart. Artsen gaven zalven en advies om koud en warm water baden af te wisselen. Maar de bron van de oorzaak werd niet aangepakt. De klachten bleven.

De Chinese geneeswijze (waar Zhineng Qigong onderdeel van is) richten aandacht op gezondheid en genezing. Ze maken gebruik van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Daardoor herstelt balans in het lichaam, de fysieke uitdaging wordt bij de bron aangepakt. De klachten zijn nu over.

Vanochtend kwam het besef dat ik nu al geruime tijd zonder bedsokken slaap. Die droeg ik ‘s nachts vanwege koude voeten. En nu is dat niet meer nodig ondanks de winter. Heel fijn dat het resultaat van Zhineng Qigong in China allemaal wetenschappelijk onderzocht is. Nog veel prettiger voelt het dat wij er de concrete vruchten van plukken.

Resultaten in vitaliteit

Natuurlijk kan ik de opsomming met positieve effecten verder vervolgen. Voor iedere beoefenaar is de uitwerking natuurlijk verschillend. Want ieder lichaam is anders en uniek. Belangrijke gevolgen zijn:

 • vitaliseert het skelet
 • verbetert de spijsvertering
 • beschermt en voedt de longen
 • verhoogd concentratie
 • houdt het zenuwstelsel in balans
 • verbetert het immuunsysteem, etc…

Gratis introductie-les

Ik deel deze effecten niet om te roepen: “kijk mij nu eens goed zijn!”. Ik deel ze omdat ik iedereen ontspanning in hun stress gun en in wat ik ‘de uitdagingen des levens’ noem. Het hoeft natuurlijk niet, het is aan jou. Kijk wat jou past, kijk wat voor jou goed voelt, luister naar je lijf. Maar ben je nieuwsgierig naar wat Zhineng Qigong jou kan brengen, dan ben je welkom voor een gratis introductie-les. Informatie vind je hier.

Gratis meditatie en Zhineng Qigong oefeningen

Of maak gebruik van de gratis Insight Timer App op de smartphone. Als je die download en mijn naam zoekt, dan trakteer ik je op veel meditaties om uit te kiezen. Ook een aantal Zhineng Qigong oefeningen heb ik ingesproken met liefde en aandacht.

Je hoeft mij natuurlijk niet op mijn blauwe ogen te geloven. 😉 Reacties van gebruikers zijn onder meer deze:

 • Fijne stem, duidelijke en fijne meditatie. Simone
 • Dank dat jij mij, mij laat zijn 😊 Dirkje
 • Een fijne stem. En een mooie, krachtige visualisatie! Dank je wel Vick. Bini
 • Helder. Dank je wel. Sas
 • Dit geeft echt inzicht. Dank je wel. Lydia
 • Wat een fijne, helpende meditatie🙏 Marieke
 • Verrijkende meditatie met duidelijke uitleg, ga ik nog op terugkomen om me hierin verder te verdiepen🙏nu even laten bezinken. Dankjewel Valérie

Ik ben benieuwd hoe jij jezelf nieuwe energie geeft. Met wat jou hierin helpt, inspireer je anderen.
Dat waardeer ik van harte en ik stuur je daarom het e-book op. Daarom ontvang je na je reactie het E-book: ‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’. Zo brengen we samen meer aandacht en waardering in onze wereld.
Bedankt voor je aandacht! Op jouw persoonlijke groei!

ZelfkennisLab - blog - E-book
Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

4 reacties op “Heb jij genoeg energie?”

 • Anna Maria schreef:

  Ik kan me goed vinden in wat je schrijft over de beoefening van Zhineng Quigong Vick. Ik ben nog maar pas begonnen met de lezen en merk een enorme, rustgevend en ontspannend gevoel tijdens de oefeningen. Dat gevoel blijft de hele avond doorsijpelen…. erg fijn!
  Doe gewoon een lesje mee zodat je kunt ervaren wat het met je doet. Een aanrader! Heb nu alweer zin in de volgende reeks lessen van Vick👌 Ze doet het heel aangenaam en fijn.

 • Vick Nieuwenhuis schreef:

  Dankjewel voor de complimenten Anna Maria. Mooi ook hoe je het effect beschijft over je avond na de les van 18.00 uur.

  Ik stuur je het E-book op en ben benieuwd naar wat het voor jou doet. Tot snel en hartelijke groet, Vick

 • Geesje van Ittersum schreef:

  Ben heel benieuwd naar het boek ,jou ideeën spreken mij erg aan .

 • Vick Nieuwenhuis schreef:

  Dankjewel voor het compliment, Geesje. Ik wens je veel leesplezier en inzichten toe met het E-book. Hartelijke groet, Vick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »