Hoe bewust eet jij M&M’s?

Over de kracht van bewust eten en zelfobservatie

Ik houd ervan om mensen op laagdrempelige wijze te inspireren.
De kracht van de eenvoud. Vandaar de vraag: waar gaat jouw aandacht automatisch naartoe als je M&M’s eet?

Een voorbeeld van een zelfobservatie in M&M’s eten

Als ik naar mezelf kijk, dan eet ik een handje vol met M&M’s op de volgende manier. Ik eet eerst snel de bruine op. Die zijn zo somber van kleur, daar kan ik niet goed tegen, die naargeestigheid; dus weg ermee, hup uit het zicht.

Vervolgens kijk ik naar de variatie in kleuren. Eerst eet ik er één op van de kleur die het meest vertegenwoordigd is. Dus zijn er van iedere kleur 3, maar 5 gele, dan eet ik eerst 2 gele op. Niet zo zeer voor een juist evenwicht tussen alle kleuren, als wel om de variatie zo optimaal mogelijk te houden. Als ik eerst alle gele op zou eten wordt het eerder saai en kleurlozer, zou je kunnen zeggen.

Verder ben ik in staat om de rode niet naast de oranje te leggen want rood contrasteert veel beter met groen of blauw. Dit contrast maakt dat er iets te beleven valt; mijn gevoel voor esthetiek wordt hier blij van.

Het enneagram en zelfobservatie

De oplettende lezer -die bekend is met het enneagram- herkent in mijn bovenstaande zelfobservatie, enneagramtype 7 terug. Vooral de vetgedrukte woorden verklaren waarom ik doe wat ik doe. Dit is voor ieder mens én voor ieder enneagramtype anders.
Ik ken ook mensen die M&M’s eerst ordenen en sorteren, of juist lukraak stevig in de schaal graaien zonder ze een blik waardig te gunnen.

..en ‘tuurlijk is dit slechts een grappig voorbeeld van zelfobservatie. Het gaat daarom in dit blog niet zozeer om de M&M’s maar wel om bewustwording van wat we denken, voelen en doen. Belangrijk, omdat het ons informatie over onze diepste drijfveren brengt.

Vroeger at ik de M&M’s op zonder me bewust te zijn waarom ik het zo deed. Toen ik met aandachttraining startte, bracht het me veel informatie over mezelf. Ik leerde mezelf en mijn drijfveren beter kennen. Ik merkte dat het niet alleen in zware, pittige zaken van het leven zit, maar ook in de eenvoudige alledaagse dingen. We nemen ons automatisme overal in mee. We zijn ons nauwelijks bewust dat anderen het anders doen, of dat wij anders zouden kunnen kiezen dan we gewend zijn.

Aandachttraining brengt vrijheid

Bewust kunnen kiezen, brengt ons vrijheid! Nu ik weet dat ik M&M’s eet vanuit een drang naar onmatigheid, kan ik er ook voor kiezen om ze te laten staan. Het belang van de norm om weinig suikers binnen te krijgen, kan ik dan bijvoorbeeld bewust een grotere rol laten spelen. Deze keuzevrijheid ontstaat wanneer we bewust zijn van onze automatische aandacht en vervolgens die aandacht trainen. Bewust kiezen wat in het moment nodig is, heeft mij balans in het leven gebracht.

Werkelijke vrijheid is kunnen kiezen,
los van ons persoonlijke automatisme.

ZelfkennisLab - blog - bewust eten

Het resultaat van zelfobservatie

Dus, als ik het eten van M&M’s inzet voor mijn aandachttraining kan ik bijvoorbeeld oefenen met de bruine tot het laatste te bewaren. Zo leer ik omgaan met deze sombere, saaie kleur. Ik kan observeren wat dit met me doet en misschien ontdekken dat het helemaal zo erg nog niet is. 😉 Het kan een mini-succeservaring zijn die ik door kan trekken naar andere facetten van mijn leven.

Zo leggen we nieuwe banen aan in ons brein en trainen ons celgeheugen. Aandachttraining leert ons werkelijk out-of-de-box te denken en nieuw gedrag, gevoel en (re-)actie aan te leren. Dit geeft ons keuzevrijheid!

Denk nu niet dat het enneagram gaat over het eten van M&M’s of de simpele dingen van het leven. Het gaat over aandachtiger leven en bewust en vrij kunnen kiezen. Vaak kunnen we er makkelijker bijkomen, als we objectief voorbeelden observeren waar geen pittige consequenties van afhangen. Zoals het in het klein werkt, werkt het immers ook in het groot.
Dus is de vraag: Hoe eet jij je M&M’s en hoe relateer je dit aan je persoonlijkheid en aan andere aspecten in je leven?

Quod est inferius est sicut quod est superius
“Wat lager is, is zoals wat hoger is
et quod est superius est sicut quod est inferius
en wat hoger is, is zoals wat lager is”;

-Smaragden Tafel van Hermes Trismegistus

Ben jij toe aan zwaardere ‘kost’? Lees dan dit blog over beoefening van zelfobservatie:
Ontdek 7 aspecten van zelfobservatie

Ik krijg ondertussen wel ontzettend trek in M&M’s van het schrijven van dit blog.. Dus als jullie me niet kwalijk nemen, neem ik een ‘duik’ in de chocoladekast… 🙂

Ik lees graag jouw zelfobservatie in het commentaarveld.
Waar gaat jouw aandacht naartoe als je M&M’s eet?

Deel je verhaal in het commentaarveld hieronder om anderen te inspireren!
Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou het E-book:

‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’

Zo brengen we samen meer begrip en compassie in onze wereld.

Bedankt voor je aandacht!
Op jouw groei!

ZelfkennisLab - blog - E-book
Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

6 reacties op “Hoe bewust eet jij M&M’s?”

 • 1 voor 1. Eerst de buitenkant eraf peuteren met de tong en dan de chocola laten smelten.

  • Vick Nieuwenhuis schreef:

   Dank voor je reactie. Een prachtige observatie Christine. Je eet ze heel mindful op, mooi! Ik ben benieuwd in hoeverre je rekening houdt met de specifieke kleur van een M&M.

 • Richard schreef:

  Ook 1 voor 1. De bruine haal ik ertussen uit want die vind ik minder lekker! Voor de rest vind ik het heerlijk dat ze knapperen onder mijn kiezen!

 • Desiree Rappange schreef:

  Ik eet eerst de bruine dan de rode dan oranje dan geel dan groen en als laatste de blauwe op.

 • Vick Nieuwenhuis schreef:

  Hartelijk dank voor het delen van je observatie Desiree. Ken je jouw persoonlijke motivatie achter de keuze voor deze kleuren in deze volgorde? Ik ben er benieuwd naar.

  Als voorbeeld: ik eet ook eerst de bruine omdat ik het een saaie kleur vind. Saaiheid is voor mij de trigger om in actie te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »