Hoe maak je oude patronen los?
Volwassen reageren
Dit patroon heeft jou gebracht waar je nu staat. Het heeft je persoonlijkheid gevormd. We hebben dit specifieke patroon nodig gehad om staande te blijven. Het hield ons in balans, als zijwieltjes aan een kleuterfiets.
In verdediging schieten kan allerlei vormen aannemen. Bijvoorbeeld boos worden, nuchterheid, je terugtrekken, trots, blijven redeneren of jezelf groter of juist kleiner maken dan je op dat moment voelt. In deze podcast ontdek je nog meer referentiekaders en patronen Referentiekaders: door welke bril kijk jij?.
Het diende een doel in onze jeugd: groeien tot een volwassen, zelfstandig mens. Maar nu zijn we groot! Hoeven ons nu niet meer te verdedigen. We kunnen vertrouwen hebben in onszelf als uniek persoon. Het nadeel is dat de patronen zo eigen zijn geworden, dat we eraan zijn gaan hechten. Zijwieltjes zijn vastgeroest, het is een automatisme geworden…
Het Enneagram als oplosmiddel
Op een bepaald moment kun je daar meer last van krijgen. En je omgeving ook! We triggeren anderen met vastgeroest automatisch gedrag. Of met automatische patronen in denken en voelen. Dierbaren om ons heen kennen anderen behoeftes en referentiekaders. Het Enneagram onderzoekt deze patronen al eeuwenlang. Je zou het kunnen zien als roestverwijderaar 😉 als oplosmiddel!
Binnen alle culturen zijn studenten geboeid door de diepgang van dit psychologische model. Door individuele levensverhalen en omgang daarmee met elkaar te delen, te verwerken en een plek te geven. Het Enneagram geeft begrip voor vaste patronen van onszelf en begrip voor patronen van anderen. Het Enneagram laat zien we allen dezelfde lijdensweg doorlopen; het loslaten van de zijwieltjes. Die zijwieltjes hebben voor ieder mens een andere vorm. Door dit inzicht ontstaat meer compassie in de samenleving.
Herkennen, erkennen en loskomen van vastgeroeste patronen
De eerste stap in erkennen en herkennen van jouw automatische patronen, is een individueel type-interview. Daar krijg je gelegenheid referentiekaders en drijfveren achter gedrag te onderzoeken.
Daarnaast kent het Enneagrammodel ook een methode om te ontwikkelen. Een methode van aandachttraining, waarmee je loskomt van al het vastgeroeste oude deel. Niet omdat patronen ‘verkeerd’ zijn. Maar omdat ze eenzijdig zijn, we veel van anderen kunnen leren qua gedrag. Hier lees je er meer over hoe coaching zorgt voor veelzijdigheid in patronen.
Is dat allemaal nog te dichtbij, te diepgaand of veel? Dan nodig ik je graag uit voor een interactieve lezing over het enneagram. Daarin leer je over 108 verschillende referentiekaders en de dynamiek binnen het model. Lees hier over de leerzame gezellige middag.
Of wil je graag weten wie jij bent zonder je rollen, die natuurlijke patronen, zonder alle buitenkanten en zijwieltjes? Geef aandacht aan jouw binnenkant tijdens de workshop: leef stressvrij! Aandacht voor degene die je bent zonder de automatische piloot. Dat geeft lucht, rust en ruimte. De middag is een mini-retraite voor jezelf. Voel je welkom!
Ik ben benieuwd of jij tegen vaste patronen aanloopt. Of dat je misschien al onderdelen ervan doorbroken hebt. Wil je dat met me delen?
Dat waardeer ik van harte en ik stuur je daarom het E-book: ‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’ op. Zo brengen we samen meer aandacht, zelfkennis en waardering in onze wereld.
Bedankt voor je aandacht!
Op jouw persoonlijke groei!