Hoe maakbaar is ons leven?

Toeval in ons leven bestaat uit geluk of pech

Een tijd geleden hoorde ik iemand zeggen:

We doen soms net of toeval alleen bestaat uit geluk. We vergeten dat pech ook toevallig kan zijn.

Je zou dus kunnen zeggen: toeval bestaat uit geluk of pech. Terwijl we het woord ‘toevallig’ vaak enkel gebruiken bij gelukkige omstandigheden. Het is alsof we alleen naar de zon willen kijken en niet naar de regen.

We noemen iets toevallig, wanneer de oorzaak van een gebeurtenis niet helder is. Je kunt je afvragen voor wie dit niet duidelijk is. Wij mensen, hebben daarin wellicht een te beperkt over? Misschien kunnen wij het grote geheel niet zien. Misschien hebben we te weinig overzicht over hoe het oorzaak en gevolg van wat wij toeval noemen, in elkaar steken.

Wat is geluk?

Geluk is een gunstige gebeurtenis, een buitenkans, alles wat ‘goed’ is. Geluk vinden we onder meer in harmonie, een goede sfeer en verbinding tussen mensen. Het is wat we anderen graag wensen: een gezond en gelukkig leven. Je zou iedere meevaller kunnen zien als geluk, bijvoorbeeld een bus die je net haalt, terwijl je weet dat je laat bent vertrokken.

Wat is pech?

Pech is een ongunstige gebeurtenis, alles wat ‘verkeerd’ of ‘fout’ gaat. Het neemt soms de vorm aan van ruzie, pittige gesprekken of dominantie, iets wat kapot gaat of we verliezen. We duwen dit ‘foute’ weg als we de kans krijgen. Maar misschien is het soms juist wel nodig. Wellicht heeft een beetje pit of pech af en toe een functie?

Bestaat er wel goed en fout?

Als er iets fout gaat, klinkt er in door dat iets anders de bedoeling was. We hadden blijkbaar een ander doel voor ogen.

bewust kiezen

De vraag is hier opnieuw of wij dit vanuit ons beperkte menselijke perspectief wel helder kunnen zien. Wanneer wij het geheel niet kunnen overzien, wie zijn wij dan om iets een stempel van goed of fout te geven? Misschien valt het buiten onze macht om invloed te hebben op gebeurtenissen.

Het effect van behoefte aan controle en invloed

Als we in oorzaak en gevolg denken, kunnen we het gevoel krijgen dat we ons leven onder controle hebben, dat ons leven maakbaar is. Maar is het hebben van invloed niet slechts een illusie? De hoge verwachting dat we controle en invloed kunnen hebben, zorgt voor teleurstelling als we tegen pech aanlopen. We doen soms net alsof de wereld maakbaar is, alsof we pech eigenhandig tegen kunnen gaan. Die illusie brengt ons juist verdriet en pijn.

Hoe kunnen we anders aankijken tegen pech en geluk?

We kunnen pech en geluk leren zien als twee aspecten die aanvullend zijn. Die elkaar zoals dag en nacht aanvullen. Want als het altijd dag zou zijn, is de wereld eenzijdig. En als het altijd nacht zou zijn, ook! De tegenstellingen vormen samen een compleet geheel. Dag en nacht zijn complementair, zon en regen zijn ook aanvullend aan elkaar. We genieten bijvoorbeeld des te meer van onze vakantie als we daarvoor hard hebben mogen werken. Tegengestelde principes vullen elkaar aan als Yin en Yang en blijven (daardoor) in beweging. Zonder regen geen zon en de beweging van andere weersomstandigheden.

Acceptatie en waardering

Deze definitie kwam ik op het internet tegen:

Pech: de conditie waarin er tegenslag te verwerken, is die niet door eigen schuld veroorzaakt is.

Het woord ‘verwerken’ kun je lezen als een concrete actie om met pech te leren omgaan. Om je niet automatisch te ergeren, maar leren accepteren dat iets niet gaat zoals jouw bedoeling was. Dat is misschien de reden dat we toeval ook wel lot noemen: een onontkoombaar verloop van gebeurtenissen. Wanneer we ons hiervan bewust worden scheelt het een boel ergernis, laten we hoge verwachtingen los. We ontdekken de waarde van pech, we leren het waarderen. Acceptatie is overgave aan het lot.

Acceptatie van regen, de donkere dagen in ons leven of pech in het algemeen is het recept voor meer balans. Wanneer we pech accepteren, hebben we er minder last van. Het heeft mij meer rust gebracht toen ik me bewust werd dat pech erbij hoorde. Ik ging me aanzienlijk minder ergeren aan pech en er zelfs de mooie kanten van zien. Stiekem genieten van de regen en beseffen dat de zon straks nog fijner voelt omdat ze niet altijd schijnt. Als de zon altijd zou schijnen wordt het gewoon, vanzelfsprekend. Alles wat we als vanzelfsprekend ervaren, waarderen we steeds minder. Daarom sluit ik deze overdenking af met een quote om het ons te herinneren;

Don’t it always seem to go
That you don’t know what you’ve got
‘Till it’s gone…

– Joni Mitchell

p.s. de tekst in de blogfoto is op verschillende manieren te duiden. Misschien boeiend om er even tijd en aandacht aan te geven. In eerste instantie lijkt het alsof er de maakbaarheid mee benadrukt wordt. Het tegendeel wordt hier door mij bedoeld…

Ik ben benieuwd naar jouw kijk op pech, geluk, toeval en lot. Wil je jouw ervaring met me delen? Je antwoord inspireert anderen! Wanneer je dit met me deelt in het onderstaande commentaarveld ontvang je

het E-book:‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’

Zo brengen we samen meer begrip en compassie in onze wereld.

ZelfkennisLab - blog - E-book

Bedankt voor je aandacht!
Op jouw persoonlijke groei!

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

2 reacties op “Hoe maakbaar is ons leven?”

  • Piet schreef:

    Beste Vick,

    Wat je hier schrijft is interessant en ook met liefde geschreven. Ik zelf geloof in overgave en acceptatie hoe moeilijk dat som ook is. Maar het zorgt ervoor dat je blik op het leven niet vertroebelt. Ik wens je al het goede en ben erg nieuwsgierig naar jouw boek. Hartelijke groet, Piet

    • Vick Nieuwenhuis schreef:

      Dank voor je aanvulling, Piet. Je richten op overgave en acceptatie maakt dat bewust kiest hoe je met een gebeurtenis om wilt gaan. Mensen vertalen overgave en acceptatie soms in ‘niets doen en jezelf als slachtoffer maken’ maar dat is hoogstwaarschijnlijk het tegenovergestelde van wat jij bedoelt. Ik deel dit met je en verneem graag wat het E-book je bracht. Ik wens je veel leesplezier toe. Hartelijke groet, Vick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »