Hoe train je een nieuwe mindset?

Over hoe je anders naar situaties leert kijken.

In deel 1 van dit blog over mindfulness en aandachttraining lazen we over het verschil tussen je eigen persoonlijke buitenwereld en binnenwereld. Vanuit hier kijken we verder naar hoe je met aandachttraining een nieuwe mindset traint; over hoe je anders naar situaties leert kijken.
Want: als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg.
Beoefening van aandachttraining kan voor meer rust en ontspanning zorgen in een hectisch leven.

Zijn we: een ‘human being’ of ‘human doing’?

Verandering doet leven

Is niet voor niets een spreekwoord. We zijn kuddedieren en gewoontedieren. Zelfs de mensen die nu getriggert raken tijdens het lezen van deze boute uitspraak, kunnen zich dat afvragen. Immers, enorm flexibel zijn en altijd veel verschillende dingen tegelijk doen, kan ook een vorm zijn van een gewoonte. Een gewoonte om niet star of eenzijdig te zijn, maar juist ‘van alle markten thuis’, een veelzijdig, flexibel mens.

Ik heb hier geen (waarde-) oordeel over, flexibel of star, beide zijn niet goed of fout. Maar als je vast zit in een bepaald patroon van denken, voelen en handelen dan blijft dat eenzijdig. Daarover schreef ik dit blog.

Eenzijdig communicatiepatroon

Is dat erg, een vast communicatiepatroon? Op zich niet, want je weet waar je aan toe bent. Voor anderen is het ook duidelijk en helder. De valkuil is dat er niets veranderen kan. En verandering doet leven. Dus ‘leeft’ er weinig, wanneer we onbewust vastzitten in patronen.

De cirkel van gedachte zegt:
Als ik blijf doen
zoals ik altijd heb gedaan,
blijft me overkomen
wat me altijd overkomt.

Verandering realiseren

Een tweede doel van aandachttraining is om verandering te bewerk- stelligen. Hoe? Met de methode van aandachttraining, trainen we ons celgeheugen, een nieuwe mindset. Als het je patroon is om altijd automatisch de sombere kanten van het leven te bekijken, dan is dat een eenzijdig patroon. Als je altijd oog hebt voor de zonnige kant des levens, is het ook eenzijdig.

mindfulness

Somber of optimistisch in het leven staan, brengen beide evenveel kwaliteiten en valkuilen met zich mee. Door slechts één kant van een situatie te belichten, missen we de andere kant. Het is selectieve perceptie, een eenzijdige waarneming. Wat we daarbij missen, is de kijk van een ander en het begrip voor zijn of haar referentiekader. Door het gemis aan begrip ontstaan in communicatie botsingen.

Eenzijdige blik

Als je somber naar de wereld kijkt, kennen je hersenen dit patroon goed. Je hebt er (vaak onbewust) veel mee geoefend. Daardoor ben je er goed in geworden. Net als vroeger met Engelse les op de middelbare school. Als je daar veel aandacht voor had, werd je er steeds beter in. De engelse taal werd jouw kwaliteit. De cijfers van wiskunde werden daardoor misschien minder goed, omdat jouw gebrek aan aandacht je wiskundige kwaliteiten negatief beïnvloedde. Dus als je goed bent in bijvoorbeeld risico’s in te schatten word je daar steeds beter in. Je ontwikkelt de kwaliteit van anticiperen.

Nieuwe paden in je gedachtekronkels

Je kunt het voor je zien als een pad in je hersenen dat een snelweg is geworden, omdat je gedachtes vaak langs dat specifieke pad liepen. Het pad is breder geworden en uitgediept door alle aandacht die het kreeg. Het is een vast, ingesleten patroon geworden. Mindfulness kun je zien als de weg terug, door te kiezen in het hier-en-nu kom je los van ingesleten patronen. Daarom vind ik het woord aandachttraining eigenlijk sterker. Het zegt precies wat je doet: je traint je aandacht.

Trainen van celgeheugen

Het voorbeeld van het sombere patroon met oog voor risico’s, breng ik in verband met het pad in je hersenen. Voor iemand met dit vaste patroon is het een uitdaging om positief en optimistisch tegen een situatie aan te kijken. Dat optimistische paadje is nog erg smal in de hersenen. Wanneer je hier bewust van bent, zou je ervoor kunnen kiezen om dit meer aandacht te willen geven. Je kunt het optimisme trainen door een nieuwe gedachte veel aandacht te geven.

Nieuwe gedachtes trainen

Bijvoorbeeld de gedachte: ‘ik vertrouw op mezelf’. Je wilt van dit paadje een snelweg maken door het dagelijks veel aandacht te geven. Het helpt tijdens de training om deze nieuwe gedachte te koppelen aan iets zodat je associeert met de gedachte. Stel je voor dat je de gedachte koppelt aan het open of dichtdoen van een deur. Iedere keer als je een deur gebruikt, zeg je tegen jezelf ‘ik vertrouw op mezelf’. Zo train je je celgeheugen, je geeft jezelf nieuwe informatie, aanvullend op je persoonlijke patroon. Dit celgeheugen ligt opgeslagen in je onderbewuste. Het ‘decoderen’ van het celgeheugen is essentieel voor het vrijmaken van blokkades die jouw geluk en balans in de weg staan. Misschien denk je nu: “Dat is heel vaak per dag!”. En ja, daar heb je gelijk in.

Aandachttraining en hersenpaden

Want, als je naar een sportschool gaat om je spieren te trainen, heb je toch ook niet na een bezoek een flinke conditie? Nee, dan heb je misschien alleen maar spierpijn.. Trainen vergt aandacht, focus en tijd. Het mooie ervan is dat als je dit een tijdje doet, het steeds makkelijker gaat, minder aandacht nodig heeft. Je hoeft nog maar een deur te zien en je krijgt al een vertrouwd gevoel over jezelf! Je hebt van het smalle pad een snelweg gemaakt.

Door nieuwe kwaliteiten meer aandacht te geven, word je veelzijdiger. Je kunt kiezen tussen bijvoorbeeld een negatieve of positieve reactie. Het is geen onbewust automatisme meer, maar vrijheid van keuze. Door die keuzevrijheid raak je in balans. Dat merk je aan hoe je omgaat met stressvolle situaties op het werk, met conflicten in familiesfeer of gezondheidsproblemen: ontspannen.

Ik ben benieuwd naar hoe jij jezelf nieuw gedrag en nieuwe gedachten aanleert? Wat helpt jou hierin? Wanneer je dit met me deelt in het onderstaande commentaarveld ontvang je het E-book:

‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’

Zo brengen we samen meer begrip en compassie in onze wereld.

ZelfkennisLab - blog - E-book

Bedankt voor je aandacht!
Op jouw persoonlijke groei!

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

10 reacties op “Hoe train je een nieuwe mindset?”

  • AS schreef:

    Wat een sterk en groeizaam idee om een reactie te vragen op je blog. Tot nu toe lukt het tijdelijk negatieve stemmetjes uit te schakelen bij nare situaties door afleiding te zoeken, erover te schrijven/praten en proberen te ontspannen.

  • IM schreef:

    Wat een inspirerende blog! De snelweg aan negatieve gedachten een halt toeroepen zal inderdaad het effectiefst zijn als je er andere gedachten voor in de plaats zet. Bedankt voor deze eye-opener! Ik ben nogal snel geneigd te zwart-wit te kijken, terwijl het in kleur een zo veelzijdiger beeld geeft!

  • Vick Nieuwenhuis schreef:

    Beste Inge, dank voor het compliment, fijn om te lezen dat het je zo inspireerde. Wat goed dat je jezelf kent en bewust bent van een patroon om zwart-wit te kijken. Die eerste neiging is bij veel mensen niet bewust, terwijl dat een essentiële stap tot verandering is. Ik hoop dat het E-book je ondersteuning geeft bij je nieuwe intentie om meer kleur te gaan zien.

  • John Snaaijer gediplomeerd Magnetiseur schreef:

    Hallo heb je verhaal aandachtig doorgelezen en het boeit me heel erg maar je hebt het zo duidelijk omschreven geweldig gewoon

  • Vick Nieuwenhuis schreef:

    Dank je wel voor je complimenten John. Ik hoop dat het E-book net zo boeiend voor je is en wens je veel leesplezier toe.

  • Imogen schreef:

    Hele duidelijke uitleg, dank je wel!

  • Sietske schreef:

    Wat een ontzettend fijne manier om te lezen hoe dat nu allemaal werkt!
    Heel logisch als je het zo leest. Zou hier heel graag meer over willen leren. Om zo minder fijne gedachtes en gevoelens om te buigen.

  • Vick Nieuwenhuis schreef:

    Beste Sietske, hartelijk dank voor je enthousiasme. Ik stuur je het E-book toe zodat je nog meer kunt verdiepen. Daarnaast is het beoefenen van aandachttraining ook een enorme aanrader om grip op gedachte en gevoel te krijgen.

    Via de gratis Insight Timer App vind je allerlei podcasts, meditaties, en oefeningen om te doen. Waarschijnlijk is dat een fijne tip voor je. Veel plezier met lezen en beoefening van aandachttraining. Warme groet, Vick

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »