Ik ben uniek, ik pas niet in een hokje.

Automatische aandacht

En dan is daar ineens die vraag weer: “werk je met het enneagram? Dat is toch mensen in hokjes plaatsen?” Ja, dat klopt, als we zouden zeggen dat er slechts 9 soorten mens bestaan. Echter, dat zeggen we niet.

We zeggen dat het enneagram een model is waarin je 9 brillen kunt onderscheiden om de werkelijkheid te bekijken. Deze brillen zeggen niet zozeer iets over onze gedragskenmerken maar over waar onze aandacht automatisch naartoe gaat.
Welke enneagrambril jij vaak op zet, kan alleen jij onderzoeken. Jij bent de expert van jezelf en de expert van jouw enneagramtype.

Anderen zien slechts je gedrag en kwaliteiten. Op basis daarvan kan niemand jouw type bepalen. Immers, ze kennen de motivatie achter je gedrag niet. Waarom doe je zoals je doet? Waarom voel je zoals je voelt? Waarom denk je zoals je denkt? Alleen jij kan de diepste drijfveren van je gedrag onderzoeken. Zo wordt jij je bewust van waar je aandacht automatisch naartoe gaat. En misschien weet je:

‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’.

  • Wat wil jij laten groeien?
  • Onafhankelijkheid of verbinding, inspanning of ontspanning, emotie of zakelijkheid?
  • Wat mis je door jouw automatische blikveld?
  • Hoe ontstaat er balans in je persoonlijkheid?

Voor al deze vragen biedt jouw specifieke bril een enorme hoeveelheid gedetailleerde informatie.

ZelfkennisLab - enneagram - 9 - Brillen

Begrip en compassie

Het enneagram is niet alleen een persoonlijkheidsmodel. Het is een methode om bewust af te stemmen op de unieke ander, ontvankelijk te kunnen communiceren. Ontvankelijk als in ‘open staan zonder oordeel’ voor mensen. Zo ontstaat er begrip en compassie voor jezelf én voor de ander. Enneagramwerk noem ik daarom wel eens gekscherend ‘hartjesdenken’ in plaats van ‘hokjesdenken’. Het draait om compassie voor elkaar.

Uniek!

Dus ja, jij bent uniek! Je hebt unieke drijfveren. Je bent veel meer dan alleen het enneagramtype waarin jij je herkent. Maar je bewust zijn van je enneagramtype maakt dat je zelfmanagement kan realiseren en aandachttraining kan praktiseren. De eerste stap van deze reis is het type-interview waarin jij zelfkennis kan onderzoeken en vergroten.

Deel je verhaal in het commentaarveld hieronder om anderen te inspireren!
Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou het E-book:

‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’

Zo brengen we samen meer begrip en compassie in onze wereld.

Bedankt voor je aandacht!
Op jouw groei!

ZelfkennisLab - blog - E-book
Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

2 reacties op “Ik ben uniek, ik pas niet in een hokje.”

  • Avi schreef:

    Bedankt voor deze uitleg. ik vond het mooi verplaatsing van in het “hokjes denken” naar in hartjes denken.

    De vraag in mijn hoofd blijft is:
    Als het verschillende brillen zijn, dan kan het zo dat iemand meerdere type enneagram kan hebben. en ik had het idee dat ik moest verder gaan onderzoeken naar welke type ik was, terwijl er in eerste instantie 3 verschillende en daarna twee enneagram types uitkwamen. dus waarom niet zeggen: iemand is enneagram 2&9 of 3&1. waarom verder onderzoeken.

    • Vick Nieuwenhuis schreef:

      Dankjewel voor je reactie en je vraag Avi. Als mensen zich nog in meerdere typen herkennen, is er herkenning qua kenmerken van gedrag. De meerwaarde om het verder uit te zoeken, is omdat je zo bij je drijfveren terecht komt. Bijvoorbeeld, iemand herkent zich in hulpvaardig gedrag. Wat is de motivatie achter dat gedrag? Als iemand zich bewust wordt van de motivatie, die diepste drijfveer, kom je tot meer begrip en waardering voor jezelf en anderen. Meer hierover vind je in dit blog: http://www.zelfkennislab.nl/hebben-mensen-maar-een-enneagramtype/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

»