In hoeverre sta jij automatisch ‘aan’?
Automatisch reageren met gevoelens.
Zoals je hoofd even uit mag staan om op te laden, zo heeft ook je hart rust nodig. Misschien herken je mensen in je omgeving die automatisch voelen. Die heel makkelijk bij hun emotie kunnen komen. Dat is fijn en in eerste instantie een kwaliteit. Maar als je emotie niet kunt stoppen, staat je hart altijd aan en overvoeren we onszelf. Erger nog, we kunnen geen verbinding meer maken met anderen. Want ons eigen gevoel staat in de weg. Het hart is al gevuld en emotie van een ander past er niet meer bij. Het is een automatisch reageren op prikkels met emotie. Eigen emotie is subjectief, gevormd door een persoonlijk referentiekader.
Gelukkig hebben we daar invloed op. We kunnen door dagelijks regelmatig een minuut stil te staan, neutraliteit aanbrengen in ons gevoel. Emotie en gevoel mogen even uit. Om ruimte en helderheid te ervaren in het hartcentrum. Zo krijgt het hart rust en kan het ontspannen. Het mag even uit staan. Door deze aandachttraining te beoefenen, geef je jezelf ruimte, krijg je de sleutel van je eigen hart. Met de sleutel kun je het hart aan of even uit zetten. Ontvang grip op gevoelens en emotie.
Automatisch reageren met gedrag.
Misschien herken je het aan staan in gedrag. Dat zijn die mensen die altijd in de actiestand staan, niet of nauwelijks stil kunnen zitten. Ze reageren automatisch op prikkels met een actie. Gevolgen van al die activiteit is een hoog tempo. Door die versnelling val je letterlijk of figuurlijk eerder om. Fysieke klachten liggen op de loer, omdat er geen ruimte is voor wat het lichaam in een eerder stadium aan signalen af geeft. Je loopt jezelf voorbij. En je loopt aan anderen voorbij. Die voelen zich misschien niet voldoende gehoord of gezien en daardoor mist communicatie verbinding en ruimte om anderen echt te ontvangen. Conflicten lijken bijna onvermijdelijk.
Maar er is goed nieuws! Ook voor automatisch gedrag is een STOP-knop. Stil staan en aandacht aan je lieve lijf geven. Een paar minuten per dag breng je aandacht naar binnen en voel je wat jouw lichaam vertelt. Geef jezelf even tijd om eventuele spanning, pijn, temperatuur of tinteling te voelen. Merk de behoefte van je lichaam, luister naar wat zintuigen je vertellen. Wees nieuwsgierig zonder oordeel. Geef stilzitten ruimte, ja beweging mag af en toe even uit staan, rust nemen. Bekijk objectief wat er in je speelt. Kom tot jezelf, adem een paar keer diep uit en krijg grip op je gedrag.
Hoe vaker je aandachttraining beoefend, hoe eenvoudiger het is om ook in stressvolle situaties bij de rust en ruimte in jezelf te kunnen komen.
Wil je meer ontdekken over hoe jij ‘aan’ of ‘uit’ staat, dan past deze podcast misschien voor je. Daarnaast kun je jouw aandacht trainen met deze meditatie voor ruimte in hoofd, hart en houding. Ik wens je veel plezier toe met beoefenen en het drieluik: blog, podcast en meditatie. Als je begeleiding nodig hebt in aandachttraining dan ben je van harte welkom in het Zelfkennislab.
Ik ben benieuwd wat jij herkent. Bij welke groep pas je: staat hoofd, hart of houding eerder automatisch aan?
Wil je dat hieronder met me delen? Ik lees graag op welk gebied jij even stil gaat staan, een korte pauze inlast en jezelf ruimte geeft.
Met jouw reactie, inspireer je anderen. Dat waardeer ik van harte en ik stuur je daarom het e-book op. E-book: ‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’. Zo brengen we samen meer aandacht en waardering in onze wereld.
Bedankt voor je aandacht!
Op jouw persoonlijke groei!
Fijn om te ontdekken dat aanstaan kan vanuit 3 verschillende gebieden. Dit geeft inzicht, wat maakt dat het gemakkelijker wordt om passende oefeningen te kiezen.
Dank voor je reactie An. Klopt helemaal wat je schrijft. Wanneer je weet in welk centrum (denken, voelen of doen) jouw uitdaging ligt, is het eenvoudiger om passende oefeningen te doen voor persoonlijke groei. Mensen beoefenen graag wat hen al van nature ligt. Maar dat brengt vaak geen evenwicht. Door buiten de comfortzone te stappen, ontwikkel je sneller. Ik help je graag om uit te vinden wat voor jou het krachtigste werkt. Hartelijke groet, Vick