Van inspanning naar ontspanning en rust

Bewust kiezen in 10 levensgebieden

“Druk, druk, druk” we horen het vaak mensen zeggen: stapels op het bureau en een overvolle agenda. Kan het ook anders? Hoe zou jij je leven willen; druk of in balans? Bewust kiezen wat je wilt, is een hele uitdaging. Daarom in dit blog een ondersteuning om concrete knopen door te hakken.

Aandachttraining

Misschien denk je “Vick, waarom schrijf je een blog over bewust kiezen?”. Het antwoord op deze vraag is kort. Bewuste keuzes maken heeft een directe connectie met mijn professie: aandachttraining.
Bewust in het leven staan betekent dat je helder, innerlijk weet wat het moment nodig heeft, wat de behoefte is van jou en de mensen in je omgeving. Bewust in het leven staan start met kiezen wat je werkelijk wilt en daarvan de consequenties overzien en accepteren. Het brengt rust en ruimte in je leven, is mijn ervaring.

Druk of rust?

Het is een tijd hip geweest om op een feestje te kunnen roepen “ik heb het druk, druk, druk”. Ik neem in deze gewoonte een kentering waar. Mindfulness is booming en er komen steeds meer gesprekken en boeken over rust en stilte. Gelukkig zien steeds meer mensen in wat rust hen brengt. Onder meer dat je tot jezelf kunt komen. Dat je zintuigen bewuster inzet en kunt ontspannen en je beter kunt concentreren.
Om te kunnen kiezen wat je werkelijk wilt, is stil staan en met aandacht naar binnen keren essentieel. Zonder bij onszelf te blijven, maken we keuzes als een ‘kip zonder kop’.

Daarom nodig ik je bij deze uit om even stil te staan, om de volgende aspecten van jouw leven onder de loep te nemen. De basisvraag is: in hoeverre passen de keuzes die je ooit (bewust of onbewust) maakte, nog in jouw huidige leven? Je kunt hierin nieuwe keuzes maken door bewust te reflecteren op wat ieder aspect je brengt en wat het je kost. Is dat in evenwicht? Kan het meer of minder?

ZelfkennisLab - blog - werkdruk
 • Voeding
 • Hoe vaak eet je op een dag? Hoe gezond eet je? Hoe vaak kook je zelf of koop je iets kant-en-klaar?

 • Beweging
 • Hoe vaak sport jij? Neem je vaker de trap of de lift/roltrap? Doe je grote huishoudelijke klussen zelf?

 • Communicatie
 • Ben je gericht op jezelf of de ander? Praat je veel of weinig? Hoe open ben je over jouw mening of gevoel?

 • Zelfzorg
 • Hoe vaak stap jij onder de douche? Hoe snel verschoon jij je kleding? Hoe vriendelijk zijn de producten die je gebruikt voor jou en de wereld?

 • Vervoersmiddelen
 • Hoe vervoer jij je van A naar B? Hoe bewust kies jij voor dit vervoersmiddel? Wat zou een alternatief zijn?

 • Me-time
 • Hoeveel tijd heb jij nodig om op te laden? Hoe realiseer je dat? Waar krijg jij energie van?

 • Huishoudelijke taken
 • Ben je met je aandacht in je lichaam of in gedachten terwijl je huishoudelijke taken doet? Hoe vaak doe je bepaalde taken? Doe je de taken terwijl je al vaak gedacht hebt “ik moet nodig… dit of dat doen” of doe je ze direct als ze in je opkomen?

 • Gebruik laptop, tablet of mobiel
 • Hoe vaak check je email per dag? Hoe vaak heb je op een dag aandacht voor je mobiele telefoon? Hoe ligt je verhouding tussen gericht aan het werk gaan met apparatuur en anderzijds surfen op internet?

 • Structuur en rituelen
 • Heb je een vaste volgorde om de dag te starten en af te sluiten? Wat mis je of wil je toevoegen op deze momenten? Hoe is de structuur in jouw week?

 • Zingeving
 • Wanneer sta jij in je kracht? Wat voelt als de bestemming in je leven? Wat zijn je specifieke kwaliteiten?

Minder, minder, minder

Niets is goed of fout, al lijkt dat voor je gevoel soms zo. Het draait uiteindelijk om de balans in jouw persoonlijke leven. Welke gewoonte past nog en welke gewoonte laat je los?
Eén van de oorzaken waarom we het druk hebben, is dat er steeds meer bij komt en er steeds meer keuzes te maken zijn. Ken je dat; in een organisatie werken waar steeds meer protocollen bijkomen, en er nooit aangegeven wordt welk protocol bij het oud papier kan? Deze onduidelijkheid versuft ons, brengt ons in slaap.
Dus is het belangrijk dat we helder kiezen voor wat we niet meer willen en gaan doen. Of zaken die we minder aandacht willen geven.
Ik neem me vanaf deze plek voor om minder tussendoortjes met suiker te gebruiken. Dat ga ik met aandacht trainen. Als ik dit 21 dagen volhoud, vormt het vanzelf een nieuwe vanzelfsprekendheid.
En jij? Ik verneem graag je voornemen in het onderstaand commentaarveld. Plaats je intentie voor een eerste bewuste stap richting verandering!

Ik lees graag jouw intentie voor een nieuwe bewuste keuze.
Of misschien heb je een tip om het minder druk te hebben.
Deel je verhaal in het commentaarveld hieronder om anderen te inspireren!
Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou het E-book:

‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’

Zo brengen we samen meer begrip en compassie in onze wereld.

Bedankt voor je aandacht!
Op jouw groei!

ZelfkennisLab - blog - E-book
Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

8 reacties op “Van inspanning naar ontspanning en rust”

 • José Pleijter schreef:

  Zeer inspirerende tekst.
  Bij het lezen ging ik mijzelf al te rade. Ik groei steeds meer in het bewust zijn van aandacht voor mijzelf, rust inbouwen. Dit gaat echter nog niet altijd vanzelfsprekend. Nieuwe baan, nieuwe relatie. Het blijft voor mij aan werken om tijd in te bouwen voor mijzelf en daarin aandacht voor mijzelf te geven.
  Dankjewel voor bovenstaande tekst die mij weer heeft weten te inspireren.
  Groet
  José

  • Vick Nieuwenhuis schreef:

   Goed bezig José! Een situatie in verandering vraagt inderdaad vaak om nieuwe en andere keuzes. Heel goed dat je juist in een relatie tijd voor jezelf reserveert om op te laden. Dank voor je compliment en je input.

 • Jeanet schreef:

  Voor mij i het lastig om de juiste keuzes te maken mijn lijf is niet meer hetzelfde na mijn borstkanker, mijn huisarts zei je hebt moeite met het accepteren van het accepteren.Het is een heel proces in mijn hoofd ben ik dezelfde persoon gebleven mijn lijf heeft moeite met de gedrevenheid en dit gaat gepaard met veel pijn vooral na afloop van te druk zijn.

  • Vick Nieuwenhuis schreef:

   Dank je wel voor het delen van je persoonlijke verhaal Jeanet. Het is inderdaad een enorme uitdaging om zo’n pittige nieuwe situatie te accepteren en de grenzen van je lichaam opnieuw te leren kennen en respecteren.
   Onze wil en ons hoofd staan hierbij vaak in de weg. Dat herken ik zowel bij mezelf als uit de verhalen van coachees. Acceptatie en met je aandacht in het nu blijven is een hele klus. Ik hoop dat het E-book je hierin kan ondersteunen. Ik wens je veel sterkte en vertrouwen in jezelf toe, op dit leerpad.

 • Sandra schreef:

  Na het lezen van je inspirerende tekst. Heb ik besloten mijn ochtend/avond ritueel weer op te pakken. De dag beginnen met een meditatie en Qi Gong. De dag afsluiten met tijd nemen om de mooie dankbare momenten van de dag op te schrijven.
  Ik weet dat dit ervoor zorgt dat ik dichter bij mezelf blijf en me in balans houdt en toch schiet het er vaak bij in. N

 • Deborah van der Mars schreef:

  Mooi artikel en herkenbare tekst. Ik ben herstellende van een burn-out en daardoor herken ik maar al te doeg de mindset van doen doen doen. Nu is mijn uitdaging om te onderzoeken wat IK wil en hoe ik dat vorm kan gaan geven. Handige checkvragen in jouw blog om mijzelf te stellen 😀. Groetjes, Deborah

 • Vick Nieuwenhuis schreef:

  Beste Deborah, dank voor het delen van je situatie. Fijn dat de checkvragen je helpen. Ik gaf net en coachsessie waaruit bleek dat het niet altijd eenvoudig is om te weten wat je wilt. Vooral ook omdat we graag aardig voor anderen willen zijn. Maar het is belangrijk om eerst goed voor jezelf te zorgen, ‘nee’ te leren zeggen tegen anderen. Zeker in het herstel na een burn-out. Ik wens je sterkte toe in je proces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »