Keuzes maken in drie stappen

Hoe hak jij een knoop door?

Stel, je staat vlak voor een verhuizing. Hoe kies je wat mee mag naar het nieuwe huis? Er zijn dingen die zeker meegaan, daarnaast een doos met spullen die je weggeeft en tot slot een doos voor alle twijfel-gevallen. Hoe zou het zijn om in de rest van je leven ook een dergelijk onderscheid te maken tussen deze drie groepen?

Meenemen/houden

De eerste categorie spullen is het eenvoudigste om te bepalen; het is dat wat je niet wilt missen. Het zijn de dingen die je dagelijks gebruikt óf waar je emotionele waarde aan hecht. Die eerste categorie is sneller te overzien dan de tweede. De mate van hechten bepaalt of je iets wilt bewaren. Maar het hechten zelf is een glijdende schaal: je kunt je meer of minder hechten aan iets. De vraag van opruimgoeroe Marie Kondo helpt hierbij. Ze vraagt zich bij ieder item af:

Does it spark joy?

Als je in je lichaam voelt dat je niet blij wordt van iets, dan is dat een helder signaal om het weg te doen.

Weggeven/weggooien

Alles waar je niet aan hecht of wat je niet meer gebruikt mag uit je huis. Weggooien is natuurlijk een optie maar duurzaamheid is ook een belangrijke waarde. We hebben maar één aarde en productie van nieuwe spullen vraagt om meer grondstoffen van onze aarde.

Denk bij het weggeven aan vrienden, de kringloop, weggeefwinkels of weggeefgroepen op FaceBook. Ik word er altijd enorm blij van als ik zie hoe goed spullen terechtkomen. Weggeven geeft me een dankbaar gevoel. Dat gevoel visualiseren helpt ook om spullen weg te doen waar aan je misschien nog een beetje hecht. Stel je eens voor hoe blij de ontvanger wordt…

bewust kiezen

Twijfel

Bij de doos met spullen waarover je twijfelt, is het lastig om een beslissing te nemen. Een vraag die mij helpt om te kiezen is:

Ga je er spijt van krijgen als het item er niet meer is?

Tijdens veel verhuizingen worden de ‘twijfeldozen’ in een zolder, schuur of kelder gezet. Realiseer je dat een deel van die dozen bij de volgende verhuizing onuitgepakt opnieuw worden verhuist… Hierbij stil staan, helpt je om een keuze te maken.

Net doen alsof je gaat verhuizen

Toen een vriendin van mij een aantal jaar geleden ging verhuizen, zag ik hoeveel spullen we allemaal in huis bewaren. Ik wist dat ik zelf niet binnen afzienbare tijd zou verhuizen. Daarom nam ik me voor om een jaar lang de tijd te nemen, net te doen alsof ik zou verhuizen. Iedere week maakte ik een kast leeg en ordende door spullen weg te geven. Dit bracht zo ruimte in mijn huis en in mijn hoofd!

Kiezen in andere levensdomeinen

Deze werkwijze is ook toepasbaar op andere gebieden van je leven. Welke gewoontes op gebieden van ontspanning, voeding, slapen, beweging, sociaal en inspiratie, kies jij nu? Meestal maken we deze keuzes niet heel bewust. Gewoontes veranderen niet altijd mee met nieuwe leefsituaties. Ik nodig je uit om per leefgebied eens stil te staan bij de vraag:

Wat kies ik hierin bewust wel en wat kies ik juist niet?

Wat helpt in de afweging

Wat goed helpt om te kunnen kiezen is een afweging maken in wat het je brengt en wat het je kost. Lange tijd heb ik bijvoorbeeld een houten hobbelpaard gehad die ik als peuter kreeg van mijn peter en meter. Onderop stond een liefdevolle wens van hen. Wat het me bracht als ik het hobbelpaard zag was: een fijn gevoel over mijn peter en meter, een waardevolle herinnering aan mijn kindertijd. Wat het me kostte was: ruimte in mijn huis, tijd en energie om het schoon te houden. Uiteindelijk koste het hobbelpaard me meer dan het me gaf en heb ik het uitgeleend.

Als ik nu ergens eenzelfde hobbelpaard zie, brengt het me direct terug naar mijn jeugd en mijn oom en tante. Dat gaat nu bewuster dan in de tijd dat ik het hobbelpaard nog dagelijks tot mijn beschikking had. Want eerlijk gezegd was ik er niet continu op die herinneringen gericht met mijn aandacht, toen het hobbelpaard nog thuis stond. Wat het me dus bracht om het weg te doen is: een ander blij maken, ruimte, energie en tijd en bewuster kunnen genieten.

Twee helpende vragen

Deze twee vragen zijn helder toepasbaar op bovenstaande levensgebieden met vaste gewoontes. Met deze vragen in de hand lukt het om een evenwichtige afweging te maken, waardoor de ‘twijfeldoos’ aanzienlijk minder vol wordt.

  • Wat kost me deze gewoonte?
  • Wat brengt me deze gewoonte?

Op welk levensdomein wil jij het beeld van de drie verhuisdozen en de twee vragen inzetten, om bewust te kunnen kiezen? Je antwoord inspireert anderen! Wanneer je dit met me deelt in het onderstaande commentaarveld ontvang je

het E-book:‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’

Zo brengen we samen meer begrip en compassie in onze wereld.

ZelfkennisLab - blog - E-book

Bedankt voor je aandacht!
Op jouw persoonlijke groei!

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »