Wat levert meditatie (in beweging) jou op?

Deel 1 van een 3-delige serie blogs over (bewegings)meditatie

Mensen starten niet met Yoga omdat hen niet helder is wat het resultaat is, wat ze er aan kunnen hebben. Iemand gaat pas Qigong doen als ze bewust worden wat het hen gaat brengen. In dit blog ontdek je de meerwaarde van meditatie en bewegingsleer. Wat brengt het jou?

Dit is deel 1 van een 3-delige serie blogs over van Yoga, meditatie,
Tai Chi of Zhineng Qigong:

 • 1. Wat levert meditatie (in beweging) jou op?
 • 2. Wat is jouw weerstand om te starten met meditatie (in beweging)?
 • 3. Wat in de weg staat tijdens praktisering?

Waarom startte ik niet met Yoga, Tai Chi, meditatie of Qigong?

Twintig jaar geleden volgde ik een proefles Tai Chi. Ik werd er behoorlijk onrustig van.. Ik zag het nut er niet van in en wist niet goed wat ik moest doen tijdens de langzame bewegingen. Waar kon ik mijn energie, beweging en aandacht laten? Ik heb er destijds voor gekozen om niet op les te gaan.
Wat weerhield me? Het patroon van denken, voelen en handelen van mijn enneagramtype; mijn persoonlijkheid! Nu na ruim 10 jaar te werken met aandachttraining die bij het enneagram hoort, lukt het me wél om de rust en ruimte te vinden en te waarderen. Maar zover was ik destijds nog niet in mijn ontwikkelproces.

Overeenkomsten tussen bewegingsleer en het enneagram

Waarom ben ik uiteindelijk toch zo enthousiast geraakt over meditatie, Yoga en Qigong? Eigenlijk omdat er geweldige overeenkomsten zijn te vinden tussen deze bewegingsleer en het enneagram. Ik hoor je denken: “maar het enneagram gaat toch alleen over 9 typen?”. De 9 persoonlijkheidsstructuren zijn inderdaad onderdeel van het dynamische, duurzame model. Maar juist de bijbehorende methode van aandachttraining is essentieel om ons te kunnen ontwikkelen. De methode helpt onze persoonlijkheid te ontspannen, een minder aanwezig ego te ervaren.
Door het lichaamswerk binnen enneagramtrainingen raakte ik stap voor stap bekend met bewegingsfilosofie. Ik leerde er langzaam aan de meerwaarde van inzien.

Want alle kennis en wijsheid zetelt in onszelf en dat is tenslotte het doel van Yoga: ons helpen bij onze reis naar binnen.

-Yogaleraar Max Strom

ZelfkennisLab - bewegingsmeditatie

Een aantal overeenkomsten tussen de genoemde bewegingsfilosofieën en het enneagram merkte ik op.

Wat kan bewegingsleer jou kan bieden:

 • aandachttraining: het observeren waar onze aandacht is, maakt dat we bewuster worden van onze geest en lichaam. Daardoor krijgen we vrijheid in de keuze waar we aandacht aan willen schenken. Dat is essentieel omdat alles wat aandacht krijgt, groeit!
 • naar binnen keren: het observeren van onze lichaamssignalen brengt rust in de gedachtestroom van alledag. We komen tot onszelf als we even stoppen met alle activiteiten en gesprekken in de buitenwereld. Feitelijk zijn Yoga, Tai Chi en Qigong meditaties in beweging.
 • balans brengen tussen denken, voelen en doen. Het werken vanuit respectievelijk een hoofd, hart en buikcentrum brengt meer evenwicht in ons dagelijks leven. Zie voor meer inspiratie op dit gebied dit blog: balans in je leven is als een driepootkruk
 • ontspannen: door stap voor stap de spanning los te laten. Je kunt hierbij denken aan het stap voor stap ontspannen van zowel je lichaam als je typemechanisme. Dit laatste houdt kortgezegd onder meer in dat je ego minder actief wordt, je typemechanisme of patroon niet meer reactief is en je de eenheid en essentie gewaar wordt.
 • Zijn: door de verstilling, waarderen we het huidige moment meer. We volgen wat er zich aandient en hoeven niet meer te sturen. Onze ‘wil’ krijgt zo een minder belangrijke rol waardoor je rust en ruimte ervaart.

Wat is jouw weerstand?

Het kan een heel proces zijn alvorens te starten met bijvoorbeeld Yoga, Tai Chi of Qigong. Of, als je al les hebt, kan het een innerlijke strijd zijn om te starten met de oefeningen in je vrije tijd. Zo verzuchtte een medecursist tijdens de eerste les Zhineng Qigong na de vakantieperiode: “Dit is heerlijk! Waarom doe ik dit in de vakantie niet zelf?”.
Het is interessant om te weten wat jou weerhoudt om naar binnen te keren en aandachttraining te praktiseren. Als jij je bewust wordt wat de weerstand is, lukt het omzetten in actie je wellicht. Daarin wil ik je van harte ondersteunen.

Dit blog is geschreven in 2017. Inmiddels ben ik Zhineng Qigong docent en nodig ik je van harte uit om tijdens een gratis introductieles te proberen of deze Chinese bewegingsleer bij je past. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Ik bied je in het volgende blog de gelegenheid om te onderzoeken wat jouw typespecifieke belemmering is om te starten met lessen of oefeningen in je vrije tijd te doen. Waarom kies je (on) bewust ergens anders voor en niet voor oefeningen, de meditatie?
Wil je dit niet missen? Vink bij je reactie dan aan ‘email me als er nieuwe berichten zijn’.
Ben jij al bekend met ‘naar binnen keren’? Deel in het onderstaand commentaarveld met anderen wat dit je oplevert om hen te inspireren. Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou het E-book:

‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’

Zo brengen we samen meer begrip en compassie in onze wereld.

Bedankt voor je aandacht!
Op jouw groei!

ZelfkennisLab - blog - E-book
Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

8 reacties op “Wat levert meditatie (in beweging) jou op?”

 • Annette schreef:

  Lieve Vick, jouw blog komt net op het moment dat ik aan het zoeken ben naar de voor mij meest geschikte vorm van beweging om in balans te komen en te blijven. Pilates? Of is dat te veel fysiek, niet genoeg gericht op het evenwicht voelen-denken-doen? Yoga? Maar welke vorm dan, er zijn er zo veel …
  Als ik in dit tempo doorga, ben ik volgend jaar nog steeds alleen maar aan het denken over wat ik aan beweging zal gaan doen … ooit … ik kan er eindeloos over fantaseren, maar doen?
  Ik kijk nu al uit naar jouw volgende blog!
  Zou ik dan inmiddels al m’n eerste bewegingsles achter de rug hebben? 😉

  • Vick Nieuwenhuis schreef:

   ‘Toeval’ bestaat niet, zullen we maar zeggen Annette. Het is inderdaad de kunst om te starten, om te gaan doen. Proeflessen uitproberen is bijvoorbeeld een fijne manier. Dan kun je de verschillen goed onderzoeken. Op dit moment zijn er juist veel proeflessen, bij de start van dit seizoen. Go-for-it! Dank voor je reactie Annette!

 • Gerna schreef:

  Sinds vorig jaar ben ik begonnen met Qigong. Ik moet zeggen dat het mij heel veel gebracht heeft. Meer ontspanning, meer rust in mezelf en een betere balans. Dit is wat bewegingsleer mij geboden heeft.

 • Wilma Brouwer schreef:

  Hoi Vick, ik lees je blog als een wake-up call! 6 jaar terug heb ik Qigong beoefent en heb ik ervaren hoe heerlijk het is om vanuit je denken te komen en in het ZIJN te belanden. Dat je vanuit je totale menszijn weer verbinding krijgt met wat is. Eén van mijn vriendinnen geeft les, ik heb oefeningen thuis liggen en tijd zat. Wat houdt me tegen? Gebrek aan discipline vermoed ik, terwijl die voor mij toch nodig is om weer in balans te komen.
  Het is fijn om daaraan herinnerd te worden. Mijn dank!

 • Virgenie schreef:

  Hai Vick, op fb las ik dus daarnet dat je een opleiding hierin gaat doen. Good for you! Ik heb de meditatie van een vriendin geleerd, we deden het samen, liefst buiten. Daarna heb ik in mijn eentje een Gong afgerond, maar het is verwaterd geraakt, ondanks dat ik er blij, rustig van werd en steviger in mijn schoenen kwam te staan.

  Ik ben niet zo een zelfgedisciplineerd iemand en ik negeer het feit dat het doen ervan iets is wat je jezelf gúnt, dat het aandacht en liefde (ook) voor jezelf is ipv een ‘moetje’. Ik loop er idd al een tijd aan te denken om het weer op te pakken. Wat me weerhoud is dus eerder genoemde. Het heeft ook alles met zelfwaardering te maken volgens mij. Veel plezier en genieten in je opleiding gewenst!

  • Vick Nieuwenhuis schreef:

   Dank voor je enthousiaste reactie Virgenie. Wauw, een gong gedaan! Petje af!
   Wat bijzonder hoe je de link legt naar zelfwaardering. Ik mag veel van mijn klanten helpen om hun zelfwaardering te optimaliseren. En inderdaad kun je met beoefening van lichaamswerk zeggen ‘hoeveel waardeer ik de beoefening?’ of ‘hoeveel waarde voel ik voor mezelf, waardoor ik me de oefening gun’. Ik hoop dat je door het E-book opnieuw een stap kunt zetten richting zelfwaardering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »