Mindfulness en drukke feestdagen

Hoe kom jij de drukke feestmaand door?

Het valt niet altijd mee om de drukke laatste maand van het jaar door te komen. Rust, reinheid en regelmaat is nog steeds het credo om ervoor te zorgen dat we in januari niet uitgeblust zijn. Tussen dit ‘begrijpen’ en het ‘resultaat’, zit een stap.
De stap van doen. Alle tips en adviezen werken pas als je ze ook aandacht geeft en uit gaat voeren. Zo ook met de methode van aandachttraining, mindfulness technieken.
Wat kunnen we doen om de gezelligheid te vergroten? Hier vind je 7 tips:

1. Bewust zijn van verwachtingen

Het romantische beeld van feestdagen wordt door de commercie uitvergroot. Daarom is het goed om ons bewust te zijn van onze verwachtingen. Zeker als je met je gezin van herkomst bij elkaar bent. Broers en zussen die elkaar meestal niet wekelijks zien en het dan ineens ‘gezellig’ moeten hebben vanwege de feestdagen. Wat leggen we onszelf op? Broers en zussen communiceren vaak nog vanuit oude patronen met elkaar. Patronen uit onze jeugd die nu geen doel meer dienen, maar waar we ons niet altijd bewust van zijn. Dus is het goed om stil te staan bij wat je verwacht van het feest. Wat de behoefte van de ander? Hoe vind je hierin de gulden middenweg?

2. Verwachtingen loslaten

De volgende stap is de verwachting los te laten. In het NU te leven, zoals Eckhart Tolle onder meer adviseert. Dromen en verwachtingen vallen vaak tegen. Als je leeft in het nu, kun je de kleine cadeautjes van het leven ontvangen; fijn oogcontact of een stevige knuffel. Door in het moment aanwezig te zijn, ervaren we deze kleine zaken intenser. Maar pas op: als je je voorneemt meer in het nu te zijn, kan dát juist een nieuwe verwachting worden. Het moet geen doel op zich zijn. De kracht zit in met aandacht blijven bij wat er zich aandient.

mindfulness - feestdagen - ZelfkennisLab

3. Gedachtestroom stoppen

Dat brengt ons bij de volgende tip. Want bij ‘alles wat zich aandient’ denk je wellicht “tja, maar ik kan gaan zitten wachten, maar er moet ook van alles geregeld worden in december”. Dat klopt zeker, zonder actie, komt er geen kerstdiner op tafel. Maar hoeveel rust zou het je brengen als je tussen de evenementen door even 5 minuten je hoofd stilte geeft? Zou dit jou een betere balans tussen inspanning en ontspanning kunnen brengen?

4. Toilet als pauze

Een ander moment dat met enige regelmaat terugkomt op een dag is toiletgang. Het klinkt misschien vreemd maar ik ben dit gaan waarderen als een moment voor mezelf tussen alle gezellige gesprekken, drank en hapjes door. Een ogenblik waarin je even kan waarnemen waar je behoefte ligt. Wat is nodig voor jou én voor de ander om het knus te houden?

5. Gronden tijdens het kerstdiner

Misschien ben je bekend met gronden, aarden of wortelen. Ik hoor dat steeds meer mensen deze techniek gebruiken. Als je aandacht bij je voeten hebt, wordt het rustiger in je hoofd. Je kunt dit NU je dit leest werkelijk doen. Sluit je ogen en stel je voor dat aan de onderkant van je voeten wortels de grond in groeien. Misschien ervaar je meer stevigheid. Dit is een handzame techniek wanneer je bijvoorbeeld met je schoonzus aan het discussiëren bent onder de kerstboom.

6. Compassie laten groeien

Een andere techniek waarmee je spanning oplost, is het maken van een hartsverbinding. Natuurlijk worden er naast gezellige gesprekken ook af en toe dingen gezegd die je raken of irriteren. Ondanks onvriendelijkheid van de ander, kun jij ervoor kiezen om zelf compassie te blijven voelen; met mildheid naar de ander kijken. Het werkt als je daarbij de toppen van je beide middelvingers tegen elkaar plaatst.
Je kan hier NU terwijl je dit leest mee oefenen. Visualiseer dat er vanuit je hart energie stroomt door je rechterarm, richting je rechter middelvinger. Door de verbinding van de rechter met je linker middelvinger, kan de stroom door je linkerhand en arm richting je hart vloeien. Zo maak je de cirkel een paar keer rond en kun je compassie voelen stromen.

7. See the suffering in everyone

Tot slot kunnen we de krampachtige gedachte dat feestdagen ‘gezellig’ moeten zijn, loslaten. Dit lukt als we beseffen dat het voor de ander ook spannend kan zijn. Hij of zij is ook een mens vastzittend in eigen patronen van denken, voelen en handelen. Vorig jaar hoorde ik tijdens een congres: “See the suffering in everyone”. Dit is toch een prachtige kerstgedachte? Jij kunt ontspannen als je de ‘suffering’ bij de ander ziet. Dan kunnen we met warmte en compassie elkaar benaderen en hoeven we niet in onze eigen vaste patronen te vervallen. Dit is wat zelfmanagement ons brengt!

Nu je dit allemaal weet, kun je kijken naar de uitvoering ervan. Welke tips ga jij doen?
Ik lees graag jouw feestmaand tips. Deel je verhaal in het commentaarveld hieronder om anderen te inspireren!
Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou het E-book:

‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’

Zo brengen we samen meer begrip en compassie in onze wereld.

Bedankt voor je aandacht!
Op jouw groei!

ZelfkennisLab - blog - E-book
Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

6 reacties op “Mindfulness en drukke feestdagen”

  • Magda Visser schreef:

    Mooie tips Vick en niet alleen voor de feestdagen!

    • Vick schreef:

      Dank voor je respons Magda.
      Je hebt helemaal gelijk, de tips zijn het hele jaar door te gebruiken.
      warme groet, Vick

      • JEanet Locht schreef:

        Dank je wel voor de tips vick, Niemand is perfect je familie ook niet, ik laat perfectionisme achter me. Je mag zijn wie je bent, je bent mooi omdat je uniek bent.
        IK accepteer de verschillen. ik ben dankbaar dat we elkaar kunnen ontmoeten deze kerst.
        IK probeer niet in de valkuil ergernis te vallen, het is zoals het is.

        • Vick Nieuwenhuis schreef:

          Beste Jeanet, heel goed om perfectionisme los te laten. We zijn goed en waardevol zoals we zijn. Zo zijn we bedoeld; allemaal anders en eigen. Ik ben het helemaal met je eens. Door dit te accepteren kunnen we ontspannen. Dat brengt al meer compassie naar onszelf en anderen toe. Ik wens je heerlijke, ontspannen feestdagen toe!

  • Mirjam Smith schreef:

    Beste Vick, ik mag graag op de wc een O-gebaar maken: met beide armen en handen een ruime en sluitende cirkel voor mijn buik vormen. Dit sterkt mij in het mogen hebben en bewaken van mijn eigen ruimte en eigen kleur in het gezelschap van anderen.
    Door jouw tip “bekijk de ander met compassie” kan ik -met terugwerkende kracht- mijn vader waarderen voor zijn wijze van zijn tijdens het kerstdiner…!
    Dank je voor deze blog, groeten, Mirjam

    • Vick Nieuwenhuis schreef:

      Wat een mooie tip Mirjam. Dank je! Goed om te lezen dat je met terugwerkende kracht kunt vergeven. Daarvoor is vaak moed nodig om dit op te kunnen brengen. Maar je helpt zowel je vader als jezelf hiermee.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »