Aanbod voor trainers en coaches

Observatieschema voor type-interviews

Ben jij een gecertificeerd type-interviewer?
Dan heb ik een waardevol, verdiepend overzichtelijk document voor je.
Sinds 2014 ben ik supervisor van Enneagram Nederland voor mensen die de proeve van bekwaamheid in type-interview af willen leggen.

In mijn rol als supervisor, merk ik vaak dat het voor de supervisant lastig is om goed te duiden wat de typee zegt. Dit komt onder meer omdat de typee zich nog niet bewust is van alle niveaus in zichzelf. Veel mensen observeren slechts hun gedrag en kijken nauwelijks naar hun diepste drijfveren, waarover het enneagram werkelijk gaat.

Met alle gevolgen van dien: het risico is dat de typee verkeerd getypeerd wordt en daardoor geen beschikking krijg tot diepere lagen van zelfkennis.

Dit probleem vroeg (naast het script voor het afnemen van een type-interview) om iets nieuws. Om het duiden behapbaar te maken, ontwierp ik een schema waarin alle thema’s per type helder te onderscheiden zijn. Enneagramwijsheid is zo breed en diepgaand dat we nauwelijks alles ter plekke tot onze beschikking kunnen hebben.

Met dit document heb je alle thema’s per observatieniveau wél paraat op 2 pagina’s per type. Het doel ervan is een helder overzicht van type-thema’s. Het doel is niet om met dit schema te kunnen typeren.

Omdat in dit schema vele werkuren zit en een overzichtelijke samenvatting van alle essentiële type-thema’s is geworden, heb ik besloten het niet alleen voor mijn supervisanten beschikbaar te stellen maar ook voor jou als professional. … en dat is nog niet alles…

enneagram - observatieschema - ZelfkennisLab

De wetten van het universum zoals we die denken te kennen,
zijn diep verborgen in onze waarnemingsprocessen.

Gregory Bateson

enneagram - type-interview - discriminerende vragen - ZelfkennisLab

Extra bonus!

Je ontvangt een bonus bij het observatieschema.
De bonus is een concrete discriminerende vragenlijst met maar liefst 8 verschillen per type-combinatie!
Geen ingewikkelde lange zinnen, maar compact beschreven thema’s per type. Heel pragmatisch te gebruiken tijdens de discriminerende vragenronde. Doe er je voordeel mee en kom in je type-interview makkelijker tot de kern!

De vergoeding voor het observatieschema inclusief bonus vragenlijst is €17,50.

Na betaling ontvang je een pdf-bestand van 35 pagina’s vol essentiële informatie. Druk het document dubbelzijdig af op dik papier en je hebt twee prachtige producten om in te zetten voor meer verdieping tijdens type-interviews.

Een ander effectief document om in te zetten als enneagram professional zijn de ontwikkelspiralen.

N.B. Dit is een waardevol document voor interviewers die goed geschoold zijn. Echter, voor beginnend of niet geschoolde enneagramstudenten, heeft dit document geen meerwaarde. De grote hoeveelheid informatie in het document is namelijk erg beknopt beschreven. Ervan uit gaande dat de gebruiker zich alle informatie ooit eigen maakte tijdens een gedegen opleiding.