Aanbod voor trainers en coaches

Neer- en opwaartse ontwikkelspiralen

Wat geef jij als Enneagram ProcesCoach je coachees als leesmateriaal mee tijdens het coachproces? Naast het inzetten van diverse holistische coachtools, helpt het om informatie op papier mee te geven. Dat kan met deze enneagram ontwikkelspiralen. Zowel voor beelddenkers, als analytisch ingestelde klanten, duidelijkheid willen of herhaling nodig hebben, is het meegeven van informatie een uitkomst. Het geeft hen meer zelfinzicht, het versnelt en verdiept het leerproces.

Document met overzicht van ontwikkelthema’s per type

Sinds 2011 werk ik met dit document voor ieder specifiek enneagramtype. Het beschrijft een neerwaartse spiraal van het enneagramtype: de wijze waarop het typemechanisme actief wordt en alle elementen (onder meer passie, ideale zelfbeeld, fixatie en verdedigingsmechanisme) van het type zich aanspannen ter verdediging. Het typepatroon staat aan.

Op de achterkant van het A4 is een opwaartse spiraal te zien die de ontspanning van het typemechanisme toont met onder meer met de hogere deugd, het hogere idee en terugvinden van het verloren universele principe. Het typepatroon staat uit.

Wanneer geef je de specifieke spiralen aan je coachee?

Om een coachee niet te overstelpen met informatie, geef ik de spiralen niet mee direct na een typeinterview. Daar zijn andere alternatieven geschikter voor, bijvoorbeeld de moodboards. Je geeft jouw coachee het A4 met de neerwaartse en opwaartse spiraal van het type op het moment dat er al bewustwording is van veel elementen van het eigen typepatroon. Er is herkenning van het mechanisme in het dagelijks leven van de coachee. Hierdoor is de theorie in de praktijk te plaatsen.

Meerwaarde van de spiralen is het overzicht: alles helder op een rij. Het aanspannen, de neerwaartse spiraal (:ontwikkelpunten) en ontspannen, de opwaartse spiraal (:deugden) krijgen beide uitgebreid aandacht.

enneagram - neerwaartse ontwikkelspiralen - Zelfkennislab

Je zou kunnen zeggen dat ieder ontwikkelproces een neerwaartse én opwaartse spiraal kent.

enneagram - opwaartse ontwikkelspiraal - ZelfkennisLab

Ontvangen en bestellen

Wat ontvang je?

Een PDF-bestand met 20 pagina’s die je zelf dubbelzijdig af kunt drukken voor jouw klanten op het moment dat het jou goed uitkomt. Je hoeft nooit meer drukwerk te bestellen en wachten op levering!

Op het eerste twee vellen (zie foto’s) staat beschreven wat bedoeld wordt met de thema’s van het typemechanisme. Als geschoold Enneagram ProcesCoach ben je natuurlijk goed bekend met de theorie, maar dan heb je het zelf kort en duidelijk bij de hand tijdens de uitleg aan je klant. De rest van het document bestaat uit 1 dubbelzijdig vel papier per type- mechanisme met zowel de neerwaartse spiraal als opwaartse spiraal.

Hoe te bestellen?

Via de oranje knop hieronder is de spiraal te bestellen tegen een vergoeding van €12,50. Ik stuur het PDF naar je toe via de mail. Dan heb je het altijd tot je beschikking om op mooi papier het deel af te drukken dat geschikt is voor jouw klant.

Ten overvloede: svp niet het hele document kopiëren voor derden. Alleen per type delen met je coachklanten.

Een ander effectief document om in te zetten als enneagram professional is het observatieschema.