Wat staat jou in de weg tijdens praktiseren van Yoga, Tai Chi of Qigong?
Deel 3 van een 3-delige serie blogs over (bewegings)meditatie
- Type 1 wil de houdingen zo precies mogelijk uitvoeren, wil steeds verbeteren
- Type 2 vergelijkt zichzelf met anderen en wil zich trots kunnen voelen
- Type 3 is competitief tijdens de sessie en loopt snel tegen ongeduld aan
- Type 4 wil bijzonder esthetisch overkomen en voelt zich niet of minder capabel
- Type 5 anderen begrijpen hier veel meer van.. in de verstilling van de oefeningen is er niets om op te focussen
- Type 6 beweegt weg in het hoofd en weinig vertrouwen in eigen lichaam, merkt steeds op wat niet lukt
- Type 7 wil graag en veel variatie en tempo aanbrengen in de oefeningen, is daarom snel afgeleid
- Type 8 wil kracht kunnen voelen en stevig en snel aan het werk
- Type 9 de zichtbaarheid voelt niet comfortabel, wil erbij horen en voldoende presteren.
Snel of langzaam sporten?
Wanneer je bovenstaande opsomming leest, merk je dat het streven, het willen ons in de weg staat. Onze persoonlijkheid wil veel wat averechts werkt in beoefening van aandachtigheid. Sporten die meer gericht zijn op conditie, snelheid en competitie zoals hardlopen, wielrennen of volleyball eerder tegemoet komen aan wat willen of streven.
We kunnen hierin dus een onderscheid maken tussen enerzijds ‘snelle’ sporten voor conditieopbouw en anderzijds sporten vanuit rust en vertraging Tai Chi, Qigong of Yoga, eigenlijk meditatie in beweging. Bij de laatste vormen draait het om naar binnen keren en werken met zachtheid, (non)dualiteit, energie en mildheid tegenover jezelf. De kracht zit juist in de verfijning en in detail gewaar kunnen zijn.
Dit is niet beter of slechter dan de sporten voor conditieopbouw, ze kennen simpelweg een andere doelstelling en zijn dus beide geschikt voor een ander deel van jezelf en voor een ander moment in je proces of dag.
Competitie
Er zit geen competitie in Yoga, Tai Chi of Qigong. Maar soms lijken we hierin wel de strijd met onszelf tegen te komen. Bovenstaande automatische neigingen zijn te herkennen wanneer we zelfobservatie toepassen tijdens oefeningen. Soms kunnen we een strijd ervaren tussen enerzijds ons type/persoonlijkheid en anderzijds de rust en ruimte van het (aanwezig) zijn.
In de opsomming wordt helder in welke vorm die strijd, die competitie in ons beweegt. Dat gewaarzijn brengt verdieping. Het helpt ons lichaam én onze type/persoonlijkheid te ontspannen als we deze quote voor ogen houden;
Remember, it doesn’t matter how deep into a posture you go.
What does matter is who you are when you get there.
Streven versus aandachtigheid
We denken dat ons automatisme, ons eigen, bekende patroon van denken, voelen en handelen ons helpt en verder brengt. We denken dat ons geïdealiseerde zelfbeeld waarheid is. We maken de vergissing dat onze persoonlijkheid is wie we zijn.
In werkelijkheid staat het in de weg van overgave, in de weg van (in het hier-en-nu) Zijn. Dus is het essentieel en boeiend om je bewust te worden welke thema’s en details jouw vaste patroon van denken, voelen en handelen kent. Als je deze details gewaar kunt zijn, groeit je zelfbewustzijn en focus. Het lukt om ons persoonlijk automatisme te ontspannen en los te laten. Dit komt zowel de asana’s als het innerlijk werk in ons dagelijks leven ten goede. Ontspannen in het moment, volledig de aandacht in het nu kunnen houden ongeacht de situatie. We omarmen dan wat er is en kijken mild naar de situatie en onszelf.
Yoga begint pas echt als je van de mat afstapt.
Yoga gaat over hoe je omgaat met wat het leven je brengt.
Dit blog is geschreven in 2017. Inmiddels ben ik Zhineng Qigong docent en nodig ik je van harte uit om tijdens een gratis introductieles te proberen of deze Chinese bewegingsleer bij je past. Kijk voor meer informatie op deze pagina.
Waar ik nieuwsgierig naar ben, is wat jou specifiek in de weg staat tijdens het praktiseren van lichaamswerk, tijdens de oefeningen. En nog belangrijker: wat helpt jou hierin te ontspannen? Deel het in onderstaand commentaarveld met anderen om hen te inspireren. Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou het E-book:
‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’
Zo brengen we samen meer begrip en compassie in onze wereld.
Bedankt voor je aandacht!
Op jouw groei!
Ik weet niet wat Qigong inhoudt? Nooit van gehoord. En of het wat voor mij is ?
Dank voor je vraag. Qigong is een bewegingsleer met verschillende langzame bewegingen. Je werkt vooral met het geven en nemen van energie. Dus als je daar behoefte aan hebt, dan is het passend voor je.
Hier lees je er bijvoorbeeld meer over: Zhineng Qigong.