Waarden geven houvast, steun en richting

Soms lijkt het of we in onze samenleving los zijn geraakt van basiswaarden. Heel verdrietig al die strijd en polarisatie tussen mensen… Daarom ben ik dankbaar voor de waarden die mijn specialisaties meegaven. Een kijkje in de keuken van het Zelfkennislab. Om te onderzoeken in hoeverre de waarden ook bij jou passen en kunnen steunen.

Waarden gaan over de dingen die we belangrijk vinden. Onze waardevolle idealen. Waarden geven zin aan het leven. Maar ook heldere richting.

Verschil tussen normen en waarden

Omdat waarden de achterliggende idealen zijn waaruit normen voortvloeien. Normen beschrijven gedragsregels, concrete richtlijnen over hoe we het beste kunnen handelen. Waarden zorgen voor een basis van waaruit je handelen kunt.

Vroeger gaven instituten ons richting. Nu is het individu meer aan zet. Persoonlijk is het vaker een uitdaging om normen en waarden helder te hebben en ernaar te leven. Om bewust te zijn wat er voor jou werkelijk toe doet.

Het belang van waarden en levensmotto’s

Daarbij vond ik steun in mijn drie specialisaties. De jarenlange studies in het Enneagram (:ontwikkelmodel) en (de Chinese levensstijl) Zhineng Qigong en Mindfulness gaven me houvast in het uitdagende dagelijks leven. Grond onder mijn voeten vanwege heldere waarden. Die steun gaven in donkere dagen. Dat gun ik jou ook.

Daarom in mijn eigen woorden een opsomming van deze waarden. De waarden zijn voor mij meer levensmotto’s geworden. Dus waarschijnlijk wat breder inzetbaar dan je oorspronkelijk verstaat onder ‘waarden’.
Het Enneagram heeft als onderliggende waarden onder meer;

  • Treed anderen tegemoet, zoals zij zelf benaderd willen worden. Deze respectvolle platina regel beschrijf ik achter deze link uitgebreid.
  • Ieder mens is anders mooi, we hebben allemaal andere kwaliteiten die elkaar aanvullen. De uitnodiging is om jezelf en anderen respectvol te benaderen, vanuit dit perspectief. Met begrip, erkenning en compassie.
  • We hebben ook allemaal andere valkuilen. Iedere ‘fout’ is van waarde omdat we ervan kunnen leren. Ook die ‘foute’ stappen in een proces zijn waardevol. Zonder te ontdekken hoe het ‘niet lukt’, vinden we meestal niet uit hoe het ‘wel kan’. Als we geen fouten durven maken, ontwikkelen we ons minder snel. Zoals Thomas Edison in 1879 de gloeilamp uitvond. Nadat hij ruim 500 keer geleerd had, hoe het niet lukte. Dit leerproces was nodig om de gloeilamp te realiseren. Blij dat hij heeft doorgezet!
zelfkennis
  • We zijn goed zoals we zijn. Zo zijn we bedoeld en van toevoeging in het grote geheel. Dit leren zien en accepteren, geeft zelfwaardering en levensvreugde. We zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.
  • Persoonlijke ontwikkeling heeft niet als doel om ‘beter te worden’. Het resultaat van werken met de ontwikkelmethodiek van het Enneagram is eerder ‘completer worden’. Enerzijds door eigen kwaliteiten te waarderen en valkuilen te ontspannen. Anderzijds door ze aan te vullen met capaciteiten van andere enneagramtypen.
  • Hoe je kijkt, bepaald wat je ziet. Iedere situatie is objectief en subjectief waar te nemen. Verschillen tussen mensen ontstaan door andere referentiekaders. Belangrijk om dit te beseffen, werkelijk te luisteren naar wat de ander ziet en zegt. Het Enneagram biedt de gelegenheid om met een andere bril (:referentiekader) op naar een situatie te kijken. Daardoor wat anders te zien.
  • Alles wat aandacht krijgt groeit. Ook onbewuste drijfveren achter ons gedrag laten we ongemerkt groeien. Hierin kunnen we een bewuste keuze maken. Zelf aandachttrainen om vrijheid te krijgen in onze waarneming. Verschillende referentiekaders en drijfveren worden besproken in deze podcast.

In een volgend blog geef ik je de waarden van de levensstijl Zhineng Qigong. Voor nu bieden bovenstaande waarden waarschijnlijk meer dan genoeg zelfreflectie. Ik ben benieuwd welke waarden jij meer aandacht zou willen geven in het dagelijks leven. Hoe ga je dat vormgeven?

Als je dat met me wilt delen, waardeer ik dat van harte en ik stuur je daarom graag het E-book: ‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’ op. Zo brengen we samen meer aandacht, zelfkennis en waardering in onze wereld.
Bedankt voor je aandacht!
Op jouw persoonlijke groei!

ZelfkennisLab - blog - E-book

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »