Waarden uit het oude China geven rust

Na de waarden uit het Enneagram (in het vorig blog), onderzoeken we de basis van Zhineng Qigong, een holistische Chinese bewegingsvorm. Eigenlijk eerder een levensstijl. Welke waarden vullen jou aan?

Zhineng Qigong kent waarden uit het oude China. Een heel andere cultuur dan het westerse perspectief. Niet lineair maar eerder circulair en cyclisch. Als een proces met fasen, de natuur volgend. Daarom is dit oosterse perspectief juist zo aanvullend en leerzaam op hoe wij in het leven kunnen staan.

  • Hao la! (ook wel Hao le) staat voor: ‘alles is goed zoals het is’. Hieruit spreekt acceptatie. De erkenning dat in het grote geheel, de eenheid van leven, alles precies gaat zoals het moet gaan. Dit uitgangspunt brengt rust in gedachte en gevoel. Het gaat uit van vertrouwen dat iedere fase bijdraagt aan de cyclus en stroming. Hoe ingewikkeld of verdrietig die fase ook kan zijn… De vrije keuze die wij hebben ligt tussen een blokkade opwerpen in de stroming of meestromen met wat is.
  • Hun Yuan Ling Tong betekent zoveel als: de gedachten wordt gemanifesteerd. Gedachten zijn informatie die we uitzetten in het energieveld (:het Qi-veld). Gedachten en uitspraken hebben invloed. Hoe vaker we iets denken, hoe krachtiger de manifestatie wordt.
    Zo vormen we onze eigen (relatieve) waarheid en (subjectieve) werkelijkheid. Belangrijk om me daar steeds opnieuw weer bewust van te zijn.
  • Respect voor de natuur en mens als onderdeel van de natuur. Dagelijks verbinden studenten Zhineng Qigong zich met onze kostbare natuur. Ze observeren en waarderen het contact met de aarde, zon en maan, met dieren, planten en bomen. Vanuit het besef dat ze onderdeel zijn van de natuur en er invloed op hebben en een bijdrage aan kunnen leveren.
  • Kalmte van binnen is een waarde die resoneert met de respectvolle buitenkant. Werkelijk ontspanning van vaste patronen (van waarneming, communicatie en gedrag), referentiekaders, gedachten, oordeel en emoties. Je niet hoeven verdedigen maar voelen dat je goed bent zoals je bent. Ontspan!
  • Zhineng Qigong gaat uit van een basis van eenheid en heelheid.
    Dr. Pang Ming (ontwikkelaar van Zhineng Qigong vanuit westerse en oosterse medische leer, veel verschillende Tai chi en Qigong vormen) beschreef de Hun Yuan heelheid theorie. Alles is met elkaar verbonden omdat alles bestaat uit hele subtiele energie (:Hunyuan Qi). Wat wij doen of laten heeft effect op anderen. Bewuster leven betekent bewust zijn van oorzaak en gevolg van actie en reactie.
  • Alles in het universum is een manifestatie van Hunyuan Qi. Alles is energie (:Qi). Alle transformaties van Qi komen voort uit natuurlijke wetten die het leven besturen. Deze wetten kunnen gekend worden. Wanneer je leeft volgens de natuurlijke wetten, stroomt energie vanzelf, ervaar je flow en moeiteloosheid. Wat natuurlijk niet wegneemt dat er af en toe uitdagingen zijn, donkere dagen die bij het leerproces horen.
zelfkennis
  • Daarnaast is stilte een essentiële waarde. De ruimte, leegte en rust ervaren tussen gedachten. Tijd en aandacht geven aan de rust. Ontspanning in gevoelens geeft transparantie en evenwichtigheid. Rust in gedrag kan zo helderheid en integriteit geven.
  • Beide specialisaties (het Enneagram en Zhineng Qigong) kennen het werken vanuit denken, voelen en doen. Dat brengt met zich mee om te werken aan transparantie in gedachten, gevoel en gedrag. Dit uit zich in waarden zoals helder denken (:het ontspannen van tobben, piekeren, angstige en negatieve gedachten). Vertrouwen op rechtvaardigheid, vrijheid en veiligheid van binnen uit. Ten tweede zuiver voelen; niet aan de haal gaan met emoties maar ze ook niet wegduwen, zorgen voor een fijne balans. En als derde transparant gedrag; meer aandacht voor vredigheid, evenwichtigheid en verdraagzaamheid in doen en laten.
  • Tot slot zijn er de essentiële waarden: om integer, eerlijk en bescheiden te zijn. Staat natuurlijk buiten kijf dat dit niet eenvoudig is en dagelijks aandacht nodig heeft om ze te laten groeien.

De belangrijkste waarde onder al deze pijlers is voor mij dat we met mildheid naar onszelf kijken, wanneer het even niet lukt om gedragsregels te hanteren die voortkomen uit bovenstaande waarden. Oordeelvrij in het leven staan is op zich al een dagelijkse (aandacht-)training en beoefening.

We zijn allemaal mensen, maken menselijke ‘fouten’. Feitelijk zijn het geen fouten, maar stappen in een leerproces. Die gedachte is op zich al mild en verzachtend.

Over mildheid schrijf ik in het volgende blog meer. Daarin geef ik je de 7 mindfulness principes. Maar voor nu, ben ik nieuwsgierig naar welke waarde jij meeneemt uit de Chinese bewegingsleer. In welke waarde wil jij jouw aandacht trainen?

Als je dat met me wilt delen, waardeer ik dat van harte en ik stuur je daarom graag het E-book: ‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’ op. Zo brengen we samen meer aandacht, zelfkennis en waardering in onze wereld.
Bedankt voor je aandacht!
Op jouw persoonlijke groei!

ZelfkennisLab - blog - E-book

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »