Weerstand helpt jou groeien

Is weerstand jouw energielek of groeikans?

Ken je ook: die frustratie over iets dat niet werkt of niet gaat zoals jij het wilt? De negatieve energie kan zich snel opstapelen zonder dat we er erg in hebben. Een energielek is geboren… Terwijl weerstand ook juist enorm helpend kan zijn.

Inzichten tijdens de Qigongles

Vandaag gaf ik les in de Chinese bewegingsvorm Zhineng Qigong. Naast de fysieke beweging, is er ook ruimte voor beweging in onze geest en in ons hart. Ik leerde de groep een nieuwe uitdagende oefening aan. Waarop sommige deelnemers een fronsend gezicht trokken en zich hardop afvroegen of dit ooit ging lukken…

Een andere cursist zei als reactie daarop :

Als je weerstand voelt, groei je.

Toen ik vroeg hoe ze het bedoelde, vertelde ze dat wanneer je merkt dat er weerstand is, verandering en ontwikkeling gaande zijn. Je zit in een leerproces. Fijne uitleg van haar!

Weerstand en negativiteit

Prachtig hoe we naar een ‘negatieve emotie’ als weerstand kunnen kijken. En ombuigen naar een positieve energie. Ik vulde haar aan, omdat je weerstand op zou kunnen splitsen in deze twee verschillende vormen.

Iemand kan enerzijds vastzitten in weerstand, blijven hangen in negativiteit en tegenwerken. Dan is de geest gesloten, heeft geen vertrouwen. Het brein kan zo niet open en ontvankelijk de situatie waarnemen. Dan groei je niet maar zit je juist vast, in een neerwaartse spiraal. Het enige dat dan groeit, is irritatie en allergische reacties… Op die momenten hebben we van onze eigen geest een gevangenis gemaakt.

zelfkennis

Er komen dan zoveel kritische vragen op, dat de zin om een stap te zetten wegzakt. Motivatie om te veranderen is ver te zoeken. De innerlijke criticus wordt actief. We duwen weg wat er is. (Net zoals ik op de foto blijf duwen…) We blijven vastklampen aan onze eigen wil, als we niet opletten. Ontwikkeling én meningen zitten beide muurvast. Het hart voelt irritatie en allergie tegen het onderwerp. De geest is gespannen. Het hart voelt zwaar. Met strijd in onszelf en eventueel met anderen als gevolg.

Weerstand brengt leerprocessen en groei

Anderzijds is er de groeikans van weerstand. De cursist bedoelde natuurlijk iets anders met ‘als je weerstand voelt, groei je’. Dat bewust worden van weerstand, je bewust kan maken van het leerproces. Dat er een kans is om iets essentieels te leren. Dat lukt alleen wanneer we het ontwikkelproces omarmen. Vanuit het besef dat iedere fase er mag zijn.

Dan genieten we meer van iedere fase, van wat we leren. Lachen om onze fouten, worden benieuwd naar hoe het wél kan. Dat lukt vanuit een open geest. Er is ruimte in de gedachtestroom en hart. Meningen worden flexibel en ontspannen. In een transparante open geest. Gevoelens en emotie worden helder in een transparant hart. Dat geeft lucht!

Iedere fase in een leerproces is even waardevol.

Iedere fase is een stap in de goede richting. Iedere stap is nodig om de volgende te kunnen zetten.

De functie van weerstand

Al voelt het niet altijd gemakkelijk of fijn; iedere stap is nodig. Ook de fase van weerstand mag er zijn. Simpelweg omdat weerstand een functie heeft. Het geeft informatie. Over dat we iets lastig vinden of naar om te doen. Weerstand als een signaal ontvangen, brengt zelfkennis. Dat lukt wanneer we de weerstand vanuit alle rust bekijken. Wat wil me dit nare gevoel precies zeggen? Op deze manier geef je ruimte aan belangrijke informatie die zintuigen jou vertellen. Stil staan om respectvol om te gaan met de wijsheid van persoonlijke zintuigen.

Alleen dan kun je te weten komen of je een grens hebt bereikt en STOP moet zeggen. Of dat in dit moment van weerstand, het juist beter is om te doorbreken en door te zetten, meer discipline op te brengen. Daarom roep ik wel eens:

Stil staan, is vooruitgang!

Dan alleen kun je voelen, in het lichaam aanwezig zijn. Het woord ‘voelt’ is in de zin ‘Als je weerstand voelt, groei je’ daarom van cruciaal belang. Stil staan helpt je om een duidelijke heldere keuze te maken. Dichtbij jezelf te blijven en niet weg te zakken in een energielek. Als je weerstand er is en je luistert er niet naar, kom je in de gevangenis. Energie en evenwicht blokkeren wanneer we niet stilstaan, om te luisteren naar onszelf. Dat is vermoeiend en verdrietig.

Meegaan in weerstand werkt averechts

Misschien ken je de uitspraak: what you resist, persists. Vrij vertaald betekent het: alles wat je weg duwt, blijft juist volharden. Omdat je het aandacht geeft, veel gedachten en herinnering geeft. Alles wat aandacht krijgt, groeit. Er gaat energie naar het thema van de weerstand. We houden er aan vast en het onderwerp van de weerstand blijft daarom volharden. Onbewust laten we het groeien.

Heel concreet; als je weerstand hebt tegen je eigen boosheid, duw je boosheid weg. Telkens denk je: ”nu ben ik alweer boos! En ik wil helemaal niet boos worden!”. Boosheid krijgt op deze manier aandacht omdat het je referentiekader is. Het filter waardoor je waarneemt is gericht op boosheid. Er stroomt energie naar de boosheid omdat het keer op keer opvalt dat je boos wordt. Jouw aandacht houd boosheid vast. Zo groeit de boosheid in ‘kwaliteit’ en kwantiteit…

Wanneer je boosheid omarmt, kan het jou loslaten. Dat klinkt misschien spiritueel of abstract. Maar wat zal er gebeuren als je na een boze bui kunt benoemen: “dit was nu even nodig om mijn grens aan te geven en weerbaar te zijn. Ik accepteer deze boze bui”. Dan zit er minder energie op het thema boosheid, minder nadruk. Zo kan het ontspannen. De geest houdt het minder lang vast, omdat het niet als verkeerd gezien wordt. Als er geen emotie en oordeel aan vast zit, herinner je de boze bui waarschijnlijk niet eens zo lang.

Welke keuze maak jij?

Bij weerstand valt dus iets te halen. De vraag is: vanuit welke intentie leef jij? Wil je weerstand omarmen of wegduwen? De keuze is aan jou. Wanneer je wilt leren om weerstand te omarmen en vanuit een ontspannen geest de werkelijkheid waar te nemen, ben je welkom tijdens de workshop: leef stressvrij. Daar ontdek je wie jij bent, voorbij persoonlijke rollen en identificaties. Daarin helpen inzichten je ontspannen en groeien.

Ik ben benieuwd naar jouw keuze. Wil je met me delen hoe je tegenover weerstand staat? Dat waardeer ik van harte en ik stuur je daarom het E-book: ‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’ op. Zo brengen we samen meer aandacht, zelfkennis en waardering in onze wereld.
Bedankt voor je aandacht!
Op jouw persoonlijke groei!

ZelfkennisLab - blog - E-book

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »