Weerstand tegen meditatie (in beweging)?

Deel 2 van een 3-delige serie blogs over (bewegings)meditatie

Een serie van 3 blogs over van Yoga, meditatie, Tai Chi of Zhineng Qigong:

 

 • 1. Wat levert meditatie (in beweging) jou op?
 • 2. Wat is jouw weerstand om te starten met meditatie (in beweging)?
 • 3. Wat in de weg staat tijdens praktisering?

Deel 2: Wat is jouw weerstand om te starten met meditatie (in beweging)?

In het vorige blog keken we naar de meerwaarde van het praktiseren van lichaamswerk. Wat hebben we eraan? Dit is de eerste oppervlakkige laag qua motivatie. In dit blog ontdek je een dieperliggende motivatoren en hun schaduwkant: de weerstand.

Aandachttraining

Het enneagram is een instrument met 9 typen die hun eigen, specifieke focus van aandacht hebben. De methode van aandachttraining brengt een krachtige persoonlijke ontwikkeling met zich mee. Over het enneagram en aandacht is in dit korte blog meer te lezen.

Aandacht is waar jij werkelijk bent.

Vandaar dat enneagramtrainingen ook veel lichaamswerk, bewegingsoefeningen kennen voor een juiste balans tussen denken, voelen en doen. Lichaamswerk en bewegingsoefeningen brengt actie; we doen! Ik zie oefeningen in bewegingsleer als een aanvulling op enneagramwerk. Eigenlijk als meer dan aanvulling: als het praktiseren van het werk, de aandachttraining zelf; concentratie en zelfobservatie. Daarom beoefen ik Zhineng Qigong en Yoga. Het brengt me verbinding met de signalen van mijn lichaam. Het brengt me naast mijn automatische aandacht voor snelheid in contact met kwaliteiten die minder in mijn natuurlijke aard zitten: bijvoorbeeld vertraging, rust en ruimte. De oefeningen zorgen dus voor evenwicht naast al het denkwerk dat we op een dag verzetten.

Typespecifieke weerstand

Weerstand merken we op aan het gevoel van ‘geen zin hebben’. Ik noem het wel eens ‘de weigering van het paard’. Je wil wel maar komt er niet toe. Je wil misschien ergens wel maar toch ook weer niet… We kunt het gevoel van de hakken in het zand, soms letterlijk opmerken in ons lichaam.

Onder de laag “ik heb er geen zin in of tijd voor” zit een dieperliggende weerstand. Een weerstand die te observeren en ontdekken is als je erbij stil gaat staan. Het helpt hierbij verhalen van anderen te lezen om details in je eigen patroon te herkennen. Daarom deel ik ze hier met je.
Dit zeggen verschillende mensen die zich herkennen in de patronen van denken, voelen en handelen van de specifieke enneagramtypen over weerstand tegen meditatie in beweging:

ZelfkennisLab - bewegingsmeditatie
 • Type 1: de tijd gaat op aan het verbeteren van zaken, ik cijfer mezelf weg voor belangrijke normen in onze maatschappij.
 • Type 2: iets voor mezelf doen heeft geen prioriteit, het voelt egocentrisch om dat te doen. Mijn aandacht gaat naar anderen uit.
 • Type 3: deze langzame, competitieloze sporten zijn me niet snel genoeg dat past niet bij mijn efficiënte levensvisie. Vertragen brengt me niet naar mijn doel.
 • Type 4: iedereen doet tegenwoordig aan Yoga, bij mij werkt het vast niet. Ik zit veel complexer in elkaar.
 • Type 5: denkwerk prefereer ik boven lichaamswerk, ik voel me er ongemakkelijk bij. Ik weet niet wat er verwacht wordt en ben bang het niet te snappen.
 • Type 6: Vertrouw ik wel voldoende op de kracht/lenigheid mijn lijf, de capaciteiten van de docent en de veiligheid in de groep?
 • Type 7: het is lastig om naar binnen te keren naar de rust en stilte en ‘gedoe’ tegen te komen en ik wil nog zoveel andere interessante dingen!
 • Type 8: Waarom zou ik vertragen? Ik ga mijn kwetsbaarheid en zachtheid niet onder ogen komen! Ik wil mijn levenskracht voelen door uitdagende sporten!
 • Type 9: Lastig om voor mezelf te kiezen. Ik heb het druk met wensen van anderen en vergeet de oefeningen en ik weet ook niet zeker of dit wel de beste vorm voor mij is.

Hoofd, hart en buik

Het enneagram kent hoofd, hart en buiktypen. Kort gezegd geven deze respectievelijk eerder aandacht aan denken, voelen of doen. Je kunt zeggen dat de eerste aandacht automatisch (maar lang niet altijd bewust) gaat naar de emotie van:

 • Angst bij hoofdtypen (5,6 en 7)
 • Schaamte, verdriet bij harttypen (2,3 en 4)
 • Zelfvergetelheid, boosheid bij buiktypen (1,8 en 9)

We herkennen deze emoties allemaal in onszelf natuurlijk.

Niets menselijks is ons vreemd.

De zelfreflectie vraag is hier: wat staat jou het eerste en het meeste in de weg?
Welke emotie heeft het eerste jouw aandacht en vormt de meeste weerstand?

Wat staat jou in de weg tijdens Yoga, Tai Chi, meditatie of Qigong?

Naast de aannames en overtuigingen die in de weg staan om te starten met lichaamswerk, is er iets wat ons weerhoudt tijdens het uitvoeren van de oefeningen. Dit gaat te ver voor dit huidige blog maar komt in een volgend blog aan de orde. Wil je dit niet missen? Vink bij je reactie dan aan ‘email me als er nieuwe berichten zijn’.

Dit blog is geschreven in 2017. Inmiddels ben ik Zhineng Qigong docent en nodig ik je van harte uit om tijdens een gratis introductieles te proberen of deze Chinese bewegingsleer bij je past. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Wil jij dieper onderzoek doen naar welke thema’s jou in de weg staan om tot jezelf te komen? Boek dan een persoonlijk type-interview; om jouw automatische patroon van denken, voelen en handelen te ontdekken.
Waar ik nieuwsgierig naar ben is wat jou specifiek in de weg staat bij het starten van lichaamswerk. Wat maakt dat jij geen bewegingsleer doet? En nóg belangrijker: wat maakt dat je de knoop wél door kunt hakken om het te doen? Deel het in onderstaand commentaarveld met anderen om hen te inspireren. Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou het E-book:

‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’

Zo brengen we samen meer begrip en compassie in onze wereld.

Bedankt voor je aandacht!
Op jouw groei!

ZelfkennisLab - blog - E-book
Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »