Over het vinden van zelfwaardering.

Hoe kijk jij naar een aandoenlijke kleuter?

Veel mensen merken dan dat er zo’n golf van vertedering door hen heen trekt. Lukt het jou ook om met dezelfde waardering naar jezelf te kijken?

Samen kleding passen

Onlangs ontmoette ik een vrouw bij een pashokje in een kledingzaak. We waren beide jurkjes aan het passen en raakten zo aan de praat. Toen ik haar een compliment gaf over hoe het jurkje haar stond reageerde ze met: “Dat zegt mijn man ook, kon ik dat zelf maar zo zien. Ik vind mezelf te dik”. Wat geschrokken van de negatieve kijk die ze over zichzelf ten toon spreidde, reageerde ik door te zeggen dat we perfect zijn zoals we zijn, en dat we bij iemand met wat extra stevigheid, nóg meer hebben om van te houden.

Waardering van buitenkant en binnenkant

Net zoals haar man, zag ik de waarde van deze vrouw: haar mooie kanten. We kijken blijkbaar naar haar vanuit een bril van waardering. Ik zag een mooi mens! Hoe komt dat? Blijkbaar kijken haar man en ik naar andere lagen van haar. Niet alleen naar haar uiterlijk maar bijvoorbeeld ook naar haar uitstraling, haar lach en haar ziel. In diepere lagen ontdekken we wie de ander werkelijk is.

Het is vaak een hele uitdaging om die diepere lagen in onszelf te blijven zien. Kritische gedachten over ons uiterlijk en gedrag, staan daarbij in de weg. Maar ben jij alleen je uiterlijk of slechts je gedrag? Nee, je bent veel meer dan dat! Onze persoonlijkheid en enneagramtype (:patroon van denken, voelen en handelen) staan in de weg om zelfwaardering te ervaren en toe te laten. Immers, onze persoonlijkheid is een verdediging.

Eigenheid en innerlijk

Je kunt ook zeggen; zelf kijkt de vrouw in de paskamer in een spiegel en ziet ze hoe ze zou willen zijn. Ze kijkt niet naar zichzelf maar naar een vergelijking met anderen. In die wil en vergelijking zit een hoop, verlangen en verwachting. Dat is toekomstgericht: in de toekomst wil ik anders zijn.

zelfwaardering

Wanneer je vanuit waardering naar iemand kijkt, is je aandacht in het hier en nu. Je laat verwachting, hoop en verlangen los. Je kijkt naar iemands eigenheid en waardeert wat je nu ziet. Je erkent dat niet iedere vrouw op Doutzen Kroes lijkt. Die vergelijking doet niemand recht, ook de eigenheid en diepere lagen van Doutzen zelf niet. Ook zij is veel meer dan haar uiterlijke verschijning en gedrag.

Of zoals een vriendin van mij laatst zei:

‘T is net als met cadeautjes, de verpakking kan prachtig zijn, maar het gaat toch echt om wat er in zit.

Zelfwaardering

En ja, soms is het veel eenvoudiger om een ander helemaal te waarderen dan naar jezelf te kijken met een gevoel van zelfliefde. Dat je werkelijk kunt zeggen en geloven: ik hou van mezelf. Zelfwaardering en kritische blik naar onszelf, zijn uitersten. Maar hoe zou het zijn als we naar onszelf kunnen kijken, zoals we een schattige, spelende kleuter zien? Dat gevoel van blijheid, tevredenheid en liefde. We willen die kleuter graag even een knuffel geven om onze genegenheid te tonen. Dit in tegenstelling met onszelf waarvoor we vaker streng en kritisch zijn, we ‘moeten’ van alles van onszelf en waardering is soms ver te zoeken.

Kritisch naar mezelf kijken

Ook ik kijk af en toe kritisch naar mezelf. Achteraf bijvoorbeeld over mijn eigen reactie bij het pashok. Toen ik haar complimenteerde, merkte ik dat mijn compliment niet echt bij haar landde. Misschien had ik in plaats van mijn levensvisie te delen, haar beter een vraag kunnen stellen waardoor ze zichzelf in een beter daglicht zou gaan zien? Later bedacht ik me dat ook mijn reactie blijkbaar zo heeft moeten zijn. Vanuit een hersteld vertrouwen in dat alles gaat zoals het gaat, liet ik deze kritische feedback op mezelf –na een meditatief proces- weer los.

Jij bent perfect!

Het mooie is om erachter te komen dat je geen ‘fouten’ hebt, maar dat je goed bent zoals je bent.

Zo als jij bent, ben je perfect, want zo ben je bedoeld!

Onze persoonlijkheid en enneagramtype staan in de weg van dat gevoel van zelfwaardering. Maar wie ben jij werkelijk? Wat zijn de diepere lagen van jouw Zijn? Als je hier nieuwsgierig naar bent, wil ik je hierin graag ondersteunen. Maar voor nu wil ik dit blog afsluiten met de tip om zo dadelijk in de spiegel eens naar jezelf te lachen en te zeggen “mooi mens!”.

Wanneer lukt het jou om tegen jezelf te zeggen: “ik ben een mooi mens!”. Wat helpt jou hierin om dit ook echt te geloven? Wanneer je dit met me deelt in het onderstaande commentaarveld ontvang je het E-book:

‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’

Zo brengen we samen meer begrip en compassie in onze wereld.

Wil jij jouw zelfwaardering vergroten?
Dan ben je van harte welkom bij de

cursus: Vrij van zelfkritiek. Je leest hier meer over de cursus.

ZelfkennisLab - blog - E-book

Bedankt voor je aandacht!
Op jouw persoonlijke groei!

Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

10 reacties op “Over het vinden van zelfwaardering.”

  • Trudi Voges schreef:

    Hou Vick wat mooi om te lezen hoe jij verwoord hoe je dichter bij jezelf kunt komen met een stuk zelfwaardering. Een moo i leerproces om vaker bij stil te staan.

    • Vick Nieuwenhuis schreef:

      Dank je voor je reactie lieve Trudi. Dicht bij jezelf komen is een blijvend leerproces. Wanneer mensen dit bewust leren, maken ze er mooie stappen in. Daardoor hebben ze minder kritische gedachten in hun hoofd en minder aanvaringen in communicatie met anderen. Ik hoop dat het E-book dat je van me krijgt, je hierin concrete handvatten geeft.

  • Magda Visser schreef:

    Mooi verwoord Vick! Wij groeien allemaal zo op met het idee dat we onszelf niet waardvol genoeg vinden. Pijnlijk. We houden onszelf hierdoor zo klein. Maar echt weer klein durven zijn als het spontane kind, maakt ons dan juist weer groot. Dank voor je mooie verhaal mooi mens!

    • Vick Nieuwenhuis schreef:

      Dankjewel voor je lieve reactie Magda. Mooi zoals je het helder beschrijft. Doordat we ons klein voelen schieten we vaak in de verdediging tegenover anderen. Zo denken we ons (onbewust) groter te maken. Het zorgt echter alleen maar voor conflicten. Zelfwaardering brengt daarom zoveel waardevolle rust in de intermenselijke communicatie.

  • Ivete schreef:

    Hi Vick, zo herkenbaar! Ook ik herken dit bij anderen en natuurlijk ook bij mijzelf. Laatst zeieen voor mij zeer geliefde persoon “ik hoop dat je jezelf gaat zien zoals ik jou zie met al je innerlijke schoonheid, kwalieiten en wijsheid”. Dit deed mij denken aan wst ik anderen altijd toewens en dat ze net zo lief voor zichzelf zijn zoals ze dat voor anderen zijn maar wat is het moeilijk om dit zelf te onthouden en verankeren. Bedankt dat je ons sllen met deze blog nog even onder de aandacht brengt.

    • Vick Nieuwenhuis schreef:

      Hi Ivete, mijn hart gaat open terwijl ik je bericht lees. Dank daarvoor. Weet je hoe eenvoudig het voor mij is om jou wijsheid, kwaliteiten en schoonheid te zien? Je bent hierin heel toegankelijk. Ik voel mijn hart nu een sprongetje maken van blijdschap. Ik ben benieuwd hoe je het E-book vindt.

  • Desiree schreef:

    wat mij helpt om tegen mijzelf te zeggen ‘mooi mens’is om dit ook echt te geloven is: als ik inzicht krijg in waarom ik mijzelf afwijs. Inzicht in waarom ik mezelf niet leuk vind en dat ik die overtuigingen die mij weerhouden van mijzelf te houden los kan laten. Dus inzicht is heel belangrijk voor mij.

  • Vick Nieuwenhuis schreef:

    Dank voor je aanvulling Desiree. Je zet twee punten op de i hiermee. Enerzijds het compliment aan jezelf ‘werkelijk kunnen geloven’ en anderzijds je nadruk op inzicht krijgen. Ik deel je visie. Op het moment dat iemand inzicht krijgt in de belemmerende overtuigingen, komt er ruimte om deze los te laten.

    Dat is wat binnen coachtrajecten gebeurd, en meer dan dat. Daarna maken we een stap door inzicht te krijgen in het eigen aandeel van de coachee, eigen rol en persoonlijkheid. We onderzoeken samen wat iemand weerhoudt van de eenheid en essentie. Dan komt er naast inzicht ook uitzicht in het leven van de coachee.

  • Annemarie schreef:

    Mooi en herkenbaar wat je beschrijft. Het is soms zo makkelijk om andere mensen te waarderen en te kritisch te kijken naar jezelf. Het zou fijn zijn om meer in het hier en nu te zijn en oordelen wat meer los te kunnen laten.

  • Vick Nieuwenhuis schreef:

    Dank voor je input Annemarie, Mooi hoe je schrijft ‘in het hier en nu’. Dat vergt met een afstand naar jezelf en de situatie kunnen kijken. Af en toe even stoppen en identificatie met je gedrag loslaten helpt daarbij. Stoppen met wat je doet en op afstand zonder oordeel, objectief waarnemen. Even stilstaan is hierin een belangrijke stap. Het E-book beschrijft de volgende stappen. Iedere stap voor jezelf waarderen is ook nog een kunst…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »