Wat staat jou in de weg tijdens praktiseren van Yoga, Tai Chi of Qigong?

Deel 3 van een 3-delige serie blogs over (bewegings)meditatie

Een serie van 3 blogs over van Yoga, meditatie, Tai Chi of Zhineng Qigong:

 

  • 1. Wat levert meditatie (in beweging) jou op?
  • 2. Wat is jouw weerstand om te starten met meditatie (in beweging)?
  • 3. Wat in de weg staat tijdens praktisering?

Deel 3: Wat staat jou in de weg tijdens Yoga, Tai Chi, meditatie of Qigong?

In het vorige blog over bewegingsleer en het Enneagram ontdekten we overeenkomsten en onderzochten we waarom we niet starten met een meditatie (in beweging). Dit blog schenkt aandacht aan de belemmeringen om helemaal met volle aandacht bij de oefening te blijven.
Wat staat jou daarbij in de weg?

Oefening in compassie

We voeren onze asana/houding of oefening fijn uit om de eenheid te kunnen ervaren en helemaal in het moment aanwezig te zijn. Wat leid jou af van de oefening? Dat is voor iedere persoonlijkheid verschillend en gaan we zo dadelijk verder onderzoeken.

Maar we starten eerst met de essentie: kijk met compassie naar wat jou afleidt. Deze zelfobservatie van afleiding geeft je belangrijke informatie, maar het helpt averechts als we onszelf hierover bekritiseren.

Express only kindness. Seek the highest ideal.
Forgive those who do not.

-Yogaleraar Max Strom

Naar binnen keren en compassie laten gelijk een overlap zien met enneagramwerk. We observeren ontvankelijk waar onze aandacht is en brengen de aandacht vervolgens bewust naar binnen om tot onszelf te komen.

Wat staat in de weg?

Misschien weet jij dit als beoefenaar al lang. Tot zover niets nieuws? Het mooie van mensen is, dat we allemaal anders zijn. Hoe we anders zijn vertelt het enneagram ons onder meer. Ieder specifiek type laat zien waar onze aandacht automatisch naar toe gaat. Dát is wat ons in de weg staat tijdens de oefeningen in beweging.

ZelfkennisLab - bewegingsmeditatie
  • Type 1 wil de houdingen zo precies mogelijk uitvoeren, wil steeds verbeteren
  • Type 2 vergelijkt zichzelf met anderen en wil zich trots kunnen voelen
  • Type 3 is competitief tijdens de sessie en loopt snel tegen ongeduld aan
  • Type 4 wil bijzonder esthetisch overkomen en voelt zich niet of minder capabel
  • Type 5 anderen begrijpen hier veel meer van.. in de verstilling van de oefeningen is er niets om op te focussen
  • Type 6 beweegt weg in het hoofd en weinig vertrouwen in eigen lichaam, merkt steeds op wat niet lukt
  • Type 7 wil graag en veel variatie en tempo aanbrengen in de oefeningen, is daarom snel afgeleid
  • Type 8 wil kracht kunnen voelen en stevig en snel aan het werk
  • Type 9 de zichtbaarheid voelt niet comfortabel, wil erbij horen en voldoende presteren.

Snel of langzaam sporten?

Wanneer je bovenstaande opsomming leest, merk je dat het streven, het willen ons in de weg staat. Onze persoonlijkheid wil veel wat averechts werkt in beoefening van aandachtigheid. Sporten die meer gericht zijn op conditie, snelheid en competitie zoals hardlopen, wielrennen of volleyball eerder tegemoet komen aan wat willen of streven.
We kunnen hierin dus een onderscheid maken tussen enerzijds ‘snelle’ sporten voor conditieopbouw en anderzijds sporten vanuit rust en vertraging Tai Chi, Qigong of Yoga, eigenlijk meditatie in beweging. Bij de laatste vormen draait het om naar binnen keren en werken met zachtheid, (non)dualiteit, energie en mildheid tegenover jezelf. De kracht zit juist in de verfijning en in detail gewaar kunnen zijn.
Dit is niet beter of slechter dan de sporten voor conditieopbouw, ze kennen simpelweg een andere doelstelling en zijn dus beide geschikt voor een ander deel van jezelf en voor een ander moment in je proces of dag.

Competitie

Er zit geen competitie in Yoga, Tai Chi of Qigong. Maar soms lijken we hierin wel de strijd met onszelf tegen te komen. Bovenstaande automatische neigingen zijn te herkennen wanneer we zelfobservatie toepassen tijdens oefeningen. Soms kunnen we een strijd ervaren tussen enerzijds ons type/persoonlijkheid en anderzijds de rust en ruimte van het (aanwezig) zijn.
In de opsomming wordt helder in welke vorm die strijd, die competitie in ons beweegt. Dat gewaarzijn brengt verdieping. Het helpt ons lichaam én onze type/persoonlijkheid te ontspannen als we deze quote voor ogen houden;

Remember, it doesn’t matter how deep into a posture you go.
What does matter is who you are when you get there.

–Yogaleraar Max Strom

Streven versus aandachtigheid

We denken dat ons automatisme, ons eigen, bekende patroon van denken, voelen en handelen ons helpt en verder brengt. We denken dat ons geïdealiseerde zelfbeeld waarheid is. We maken de vergissing dat onze persoonlijkheid is wie we zijn.
In werkelijkheid staat het in de weg van overgave, in de weg van (in het hier-en-nu) Zijn. Dus is het essentieel en boeiend om je bewust te worden welke thema’s en details jouw vaste patroon van denken, voelen en handelen kent. Als je deze details gewaar kunt zijn, groeit je zelfbewustzijn en focus. Het lukt om ons persoonlijk automatisme te ontspannen en los te laten. Dit komt zowel de asana’s als het innerlijk werk in ons dagelijks leven ten goede. Ontspannen in het moment, volledig de aandacht in het nu kunnen houden ongeacht de situatie. We omarmen dan wat er is en kijken mild naar de situatie en onszelf.

Yoga begint pas echt als je van de mat afstapt.
Yoga gaat over hoe je omgaat met wat het leven je brengt.

-Yogaleraar Johan Noorloos

Dit blog is geschreven in 2017. Inmiddels ben ik Zhineng Qigong docent en nodig ik je van harte uit om tijdens een gratis introductieles te proberen of deze Chinese bewegingsleer bij je past. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Waar ik nieuwsgierig naar ben, is wat jou specifiek in de weg staat tijdens het praktiseren van lichaamswerk, tijdens de oefeningen. En nog belangrijker: wat helpt jou hierin te ontspannen? Deel het in onderstaand commentaarveld met anderen om hen te inspireren. Om mijn dankbaarheid voor je input te tonen, stuur ik jou het E-book:

‘van zelfafwijzing naar zelfwaardering in 4 stappen’

Zo brengen we samen meer begrip en compassie in onze wereld.

Bedankt voor je aandacht!
Op jouw groei!

ZelfkennisLab - blog - E-book
Delen via FacebookDelen via TwitterDelen via Google+Delen via LinkedInDelen via E-mail

2 reacties op “Wat staat jou in de weg tijdens praktiseren van Yoga, Tai Chi of Qigong?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »